Niemand is gebaat bij inleveren voor behoud V&D

Extra investering eigenaar Sun Capital is volgens winkeldeskundige slechts bedoeld om laatste graantje mee te pikken

Het is de komende tijd erop of eronder voor warenhuis V&D. Het concern is naarstig op zoek naar kostenbesparingen, maar geen van de partijen die tot nog toe om een bijdrage zijn gevraagd, lijken geneigd V&D uit de brand te helpen. "En dan kan het snel afgelopen zijn", zegt retaildeskundige Cor Molenaar, die verwacht dat het bedrijf op faillissement afkoerst.

Dit weekeinde liet de eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, weten bereid te zijn 40 miljoen euro in het bedrijf te steken. Maar dan wel op voorwaarde dat de werknemers en de verhuurders van de panden eveneens bijspringen. Werknemers moeten van V&D 5,8 procent loon inleveren. Zij hebben daar echter niets bij te winnen, zegt Molenaar. "Ze krijgen geen enkele garantie over het behoud van hun baan, terwijl ze straks wel een lagere WW krijgen als het toch op een faillissement uitdraait." De vakbonden hebben al aangegeven niet akkoord te gaan met de eis.

De eigenaren van de panden zijn evenmin van plan in te gaan op de eis van V&D voor een huurstop van vier maanden, en een fors lagere huur na die periode. Morgen dient een rechtszaak die is aangespannen door vastgoedbeheerder IEF Capital, eigenaar van de V&D-panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht. IEF Capital eist dat V&D de huur alsnog betaalt, en wil anders dat het warenhuis de panden ontruimt. Logisch, zegt Molenaar. "Een lagere huur betekent een lagere waarde van het pand."

Dit weekeinde werd duidelijk dat V&D bovendien in onderhandeling is met de banken over de vraag of die bereid zijn meer krediet te verstrekken. Volgens berichtgeving in De Telegraaf zien die daar weinig in. De huidige schuld van 8 miljoen euro is te overzien, en kan waarschijnlijk afgelost worden als het op een faillissement aankomt. Berichten dat V&D een deel van de salarissen over januari van werknemers niet heeft betaald, werden door het concern met klem tegengesproken.

De manier waarop V&D probeert de zaak te redden getuigt van paniekvoetbal, vindt Molenaar. "Het bedrijf pakt de oorzaken van de slechte financiële situatie niet aan. Het trieste is dat klanten niet meer kopen bij V&D, en dat het bedrijf daar de afgelopen jaren nooit iets aan heeft gedaan."

De retaildeskundige wijst erop dat de afgelopen jaren zo'n 20 procent van de winkels in Nederland zijn deuren heeft gesloten. "Mensen sparen meer, lossen de hypotheek af en geven geld uit aan zaken die tien jaar geleden niet eens bestonden, zoals de smartphone. Al dat geld gaat niet langer de winkels in, en dat voelt V&D."

Tegelijkertijd weet eigenaar Sun Capital heel goed waar hij mee bezig is, denkt Molenaar. "Zij hebben hun investering in V&D al lang terugverdiend. Het is een liefdeloze relatie: Sun zit erin voor het geld. Ze zetten werknemers, verhuurders en banken gewoon voor het blok. Als zij bereid zouden zijn in te leveren, pakken ze dat geld nog mee. Anders gaat de stekker eruit."

Nu geen van de partijen bereid lijkt bij te springen, is een faillissement vrijwel onvermijdelijk. In dat geval kan de eigenaar de succesvolle restaurantketen LaPlace afsplitsen en verkopen, stelt Molenaar. En uit een faillissement kan V&D doorstarten met winkels op succesvolle locaties. "Dan heb je het over een winkel of 15 van de huidige 63. In de grote steden, en waar een winkel een goede regiofunctie kan vervullen, is er echt nog plek voor V&D."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden