'Niemand hoeft per se uit de kast'

Tijdens gaypride varen meer dan 80 boten door de grachten van Amsterdam. Beeld Maarten Hartman
Tijdens gaypride varen meer dan 80 boten door de grachten van Amsterdam.Beeld Maarten Hartman

Voor het eerst varen een Marokkaanse en Joodse boot mee op de Gay Pride, de jaarlijkse botenparade die morgen in Amsterdam plaatsvindt. Voor initiatiefnemers Gideon Querido van Frank (40) en Ilias Zian (25) is de vaartocht meer dan een uitbundig feest met gelijkgestemden.

Gerrit-Jan KleinJan

Ilias Zian (25), Marokkaanse Nederlander

Waarom deze boot?
"Seksualiteit is moeilijk bespreekbaar in Nederlands-Marokkaanse gezinnen, laat staan homoseksualiteit. Natuurlijk, men weet dat 'het' bestaat, maar je hebt het er niet over. De taal maakt het ook heel moeilijk. Homo is een scheldwoord in het Marokkaans. Het is een vies woord. Wij willen laten zien dat er Marokkaanse homo's zijn. Zo'n tien procent van de bevolking is homoseksueel. Dat betekent dat er in Nederland 35.000 homoseksuelen van Marokkaanse komaf zijn. Een van onze doelen is zichtbaarheid voor Nederlandse Marokkaanse LGBT's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, red.) die nog niet uit de kast zijn, om te laten zien dat ze niet alleen zijn. "

Hoe vertel je in een Nederlands-Marokkaans gezin dat je homo bent?
"In Nederlandse gezinnen is het normaal om het over seks te hebben. Dat is bij ons niet zo. Vertellen dat je homoseksueel of lesbisch bent, is een geleidelijk proces."

Hoe gaat dat?
"In de Marokkaanse cultuur werkt het anders dan in de individualistische Nederlandse. In de Marokkaanse is de familie belangrijk. Als je je familie kunt kwijtraken, waarom zou je dan iemand koste wat kost uit de kast willen trekken? Sommigen blijven liever in de kast. Als iemand zegt: ik ben gelukkig als alleen wat vrienden het weten, dan is dat wat mij betreft prima. Er is niet één juiste manier."

Hoe zit dat in uw geval?
"Als jij vraagt: ben je homo? Dan zeg ik nee. Ik ben tot mijn tweeëntwintigste met meisjes geweest. Ik zeg: ik val op mensen. Ik vertelde eerst aan vrienden dat ik een vriendje had. Dat ging prima. Daarna mijn zus. Ook prima. Mijn broer moest er erg aan wennen. Nu accepteert hij me zoals ik ben. Mijn moeder is overleden, haar hoefde ik dus niets te vertellen en mijn vader woont in Marokko. Het is niet iets waar wij het echt over hebben. Waarom zou je ook? Moet je het als hetero ook telkens over je heteroseksualiteit hebben?"

Islam en homoseksualiteit worden vaak gezien als tegenpolen. Hoe ziet u dit?
"Wij zijn allemaal door Allah, Jezus, Jahweh op aarde gezet. Mijn geloof is iets tussen mij en Allah. Het is niet aan anderen om daarover te oordelen."

Ilias Zian Beeld Patrick Post
Ilias ZianBeeld Patrick Post

Gideon Querido van Frank (40), Joodse Nederlander

Vanwaar deze Joodse boot?
"Het heteroseksuele gezin - vader, moeder en kinderen - is de norm. Wat daarvan afwijkt, wordt al snel als vreemd gezien. Dat zie je in de hele samenleving en zeker ook in de Joodse gemeenschap."

Hoe komt dat?
"Het doorgeven van de traditie is belangrijk, voor zowel gelovige Joden als seculiere, zoals ik. Hetero's, zo is de redenering dan, waarborgen de continuïteit."

Wat is uw doel?
"Ik vind Nederlandse Joden vaak zo keurig, het zijn allemaal nette mensen. Wat dat betreft is er nog een inhaalslag te maken. Er zijn zoveel meer manieren om Joods te zijn dan op een traditionele manier. Dat willen we zichtbaar maken. Waarom zou bijvoorbeeld een geadopteerd kind van een Joods homostel niet Joods zijn?"

Zijn Jodendom en homoseksualiteit dan wel te verenigen?
"Zeer zeker. Het is een misverstand om te denken dat het tegenpolen zijn. Er zijn tal van Joodse homoseksuele rolmodellen. Artiesten als Barbra Streisand of James Franco, een acteur die in zijn films flirt met een homoseksueel scenario, zijn niet minder Joods dan de Thora."

Vooral voor orthodoxe Joden is homoseksualiteit om religieuze redenen problematisch.
"Waarom zou een obscure passage uit een heilig boek leidend zijn? Alsof je die niet op andere manieren kunt interpreteren."

Varen er behoudende gelovigen mee?
"Nee, voor zover ik weet althans. We houden geen lijsten bij met hoe gelovig de deelnemers zijn. Er vaart wel een rabbijn mee, Marianne van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag. Het is belangrijk dat ook vanuit religieuze hoek een statement wordt gemaakt over acceptatie en zichtbaarheid."

Sommige critici noemen de Gay Pride een losgeslagen homofeest. Is dit het beste podium om te strijden voor acceptatie?
"Als er bij de Gay Pride twee mannen zoenen, heet het oversekst. Niemand zegt dat over de mannen die op het Antilliaanse carnaval vrouwen als lustobject zien. Kom dan niet aan met dat gezeik over een blote kont. Van mij mag het allemaal juist wel wat meer. Ik zie het als politiek bloot, in de traditie van het verbranden van bh's door feministes in de jaren zestig. Klink ik activistisch? Heel goed, dat ben ik ook."

Gideon Querido van Frank Beeld eigen foto
Gideon Querido van FrankBeeld eigen foto

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden