Niemand gelooft nog in de kansen van Hoek

URK - Op papier is er om de strijd om de zaterdagtitel nog niets beslist. Nu Urk gisteravond met 4-1 heeft afgerekend met Hoek, zal geen mens nog geloven in de kansen van de door vakanties, blessures en amateuristisch leed geteisterde Zeeuwen. Scheveningen blijft vooralsnog met twee duels voor de boeg de voornaamste kanshebber, Urk mag zich een gevaarlijke oudsider noemen.

PETER WILSCHUT

De ploeg van het voormalige eiland heeft zich met de ruime zege van gisteravond qua resultaat uitstekend gerevancheerd voor de matige eerste helft van de titelcompetitie. Daarin bleek het lange tijd met tien man opererende Hoek zeker niet zwakker (1-1), terwijl Scheveningen de Urkers in de slotminuut met lege handen achterliet (2-1). Gisteravond hebben de pupillen van Gerrit Bredewold zich lange tijd van werkvoetbal moeten bedienen alvorens het mooie spel uit de kast kwam. Dat moment brak aan toen invaller Jacob Wakker de strijd halverwege de tweede helft besliste (2-1). De ploeg waar schorsingen en blessures - vier in getal - niet aan het beeld waren af te lezen, kwam pas na dat moment in de buurt van het speltechnisch kunnen.

In de eerste helft had Urk grote moeite om het taktisch concept te vinden. Drie of vier spitsen en de wijze waarop de dekking achterin te verzorgen, bleken niet eenvoudig te beantwoorden vragen. Hoek had voor de pauze numeriek gezien zelfs een kansenoverwicht. Spits Lambert, veel te ruim gedekt door Nentjes, miste echter tot driemaal toe. Nadat Klaas Wakker de thuisclub op 1-0 bracht kreeg het timide karakter van de Urkers zelfs weer de overhand. Wie anders dan doelpuntenmaker Klaas Wakker fungeerde als breekijzer/aangever bij 2-1, (Jacob Wakker) na de even fraaie als verrassende gelijkmaker van Standaert op slag van rust (1-1). Weer Klaas Wakker (3-1) en Jacob Tol (4-1) gaven de Urkers genoegdoening.

Het gebrek aan voldoende spelers van topamateurniveau is bij Hoek gisteravond nadrukkelijk aan het licht gekomen. De wanhoop die van de ploeg afstraalde deed denken aan het Kozakkenboys van enkele jaren geleden, dat toen in de titelstrijd met een 9-0 werd afgedroogd door Lunteren. Zo erg maakte Urk het met Hoek niet, duidelijk was dat de ontwikkelingen van de laatste week een te zware wisswel hebben getrokken op de Zeeuwen. In dat tijdsbestek verloor Hoek-spits Gijsel, die zich zonder afmelden heeft teruggetrokken als Hoek-speler. Libero de Poorter viert sinds het weekeinde vakantie en spelbepaler Naudts botste gisteravond na ruim een half uur iets te nadrukkelijk met de bonkige Klaas Wakker. Naudts beet, tamelijk groggy, nog een kwartier op de tanden maar het licht bleek uiteindelijk gedoofd.

De vervangers van dit trio waren van goede wil, maar missen pure kwaliteit. Wanneer volgende week woensdag Scheveningen in Zeeland aantreedt, zal die situatie nog somberder zijn, omdat het aantal vakantieboekingen per week toeneemt. Dat maakt Hoek op papier nog niet, maar praktisch wel nagenoeg kansloos in de titelstrijd, die nu nog wordt betwist door Scheveningen en Urk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden