Niemand gelooft in schrappen geparkeerde bezuiniging

PvdA-leider Diederik Samsom (L) en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra tijdens het debat over het sociaal akkoord dat het kabinet na weken onderhandelen sloot met werkgevers en vakbonden.Beeld anp

De bezuinigingen van 4,3 miljard zijn weliswaar tijdelijk geparkeerd, in het debat over het sociaal akkoord staat de begroting voor 2014 in het middelpunt van de belangstelling.

e gehele oppositie vraagt zich af waar Rutte het optimisme vandaan haalt om te hopen op en economisch herstel die de aangekondigde miljardenbezuinigingen overbodig zouden moeten maken. Ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra herhaalde vandaag dat de kans niet groot is dat extra bezuinigingen volgend jaar achterwege kunnen blijven. Hij verwacht dat het kabinet daar in augustus alsnog toe zal moeten besluiten en sluit zelfs niet uit dat er meer bezuinigd moet worden dan de 4,3 miljard euro die het kabinet eerder noemde.

Die bezuinigingen zijn noodzakelijk wil Nederland voldoen aan de 3-procentsnorm uit Brussel. Blijkt in de zomer dat het hoger uitvalt, dan zal er bezuinigd moeten worden, onderstreepte Zijlstra.

De VVD'er is 'zeer bereid' om al eerder met de oppositie te praten over de aanvullende bezuinigingen. Van nieuwe lastenverzwaringen als alternatief voor bijvoorbeeld de nullijn in de zorg kan wat hem betreft geen sprake zijn.
Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei dat het opgeschorte bezuinigingspakket van ruim 4 miljard geheel of gedeeltelijk 'herleeft' mocht het tekort hoger uitvallen dan 3 procent. Zo houdt hij er rekening mee dat de nullijn in de zorg terugkomt, mits dat banen redt.

Net als zijn VVD-collega is Samsom bereid om, zoals Arie Slob (ChristenUnie) voorstelde, al op korte termijn met andere fracties te gaan praten over mogelijke bezuinigingen voor 2014. Samsom is benieuwd wat het kabinet ervan vindt, 'want het is hun afspraak'

Geen enkele oppositiepartij gelooft dat dankzij het sociaal akkoord de economie zodanig aantrekt dat de maatregelen overbodig worden. D66-leider Alexander Pechtold sprak van 'een jojobeleid'. CDA-leider Sybrand Buma had het over 'een maskerade'.

De SP en de PVV bekritiseerden het kabinet omdat het blijft vasthouden aan de Brusselse begrotingsafspraak. SP-leider Emile Roemer spotte met de 'onnozele oproep' van Rutte aan de bevolking om meer te consumeren om de economie aan te jagen. Volgens Geert Wilders van de PVV houdt Rutte de mensen 'straal voor de gek'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden