Niemand geeft de pauzes zó veel geladen spanning

De eerste drie plekken van dit lijstje zijn - geheel toevallig - gereserveerd voor dirigenten die iets hebben of hadden met het Koninklijk Concertgebouworkest. Harnoncourt nam in oktober 2013, na 276 concerten in 38 jaar tijd, definitief afscheid als honorair gastdirigent. Hij deed dat met Bruckners Vijfde symfonie, waarvan de dvd dit jaar verscheen. In meerdere opzichten een historische registratie: omdat het een einde van een markante samenwerking markeert, maar vooral omdat het een spectaculaire uitvoering is. Er is geen dirigent die de belangrijke pauzes in een Bruckner-symfonie zó veel geladen spanning kan geven als Harnoncourt.

Gatti werd dit jaar benoemd tot nieuwe chef-dirigent van het KCO en veroorzaakte meteen een waar schisma tussen voor- en tegenstanders. Mooi. Afgaande op de dvd van Wagners 'Parsifal', die Gatti in 2013 in de New Yorkse Metropolitan Opera dirigeerde, wacht ons nog veel fraais. Een schitterend langzame interpretatie van dirigent en Met-orkest, en een vocale topbezetting met Jonas Kaufmann in de titelrol.

Bernard Haitink, ere-dirigent van het KCO, liet dit jaar weten dat hij zijn oude orkest nooit meer wilde dirigeren. Da's jammer. In München had hij Haydns 'Die Schöpfung' voor het eerst in zijn lange carrière op de lessenaar liggen. Alleen de instrumentale inleiding al is een wonder van uniek muzikaal meesterschap.

Dat meesterschap geldt eveneens John Eliot Gardiner, vooral het door hem oprgerichte en onnavolgbare Monteverdi Choir. In een live-opname van Beethovens Missa Solemnis zingt het koor longen en hart uit het lijf voor een persoonlijke, technisch perfecte en aangrijpende visie op dit hemelbestormende werk.

En dan weer Harnoncourt. Over persoonlijk gesproken. De drie geniale laatste symfonieën van Mozart vergezellen de 85-jarige Harnoncourt al een leven lang. Na revolutionaire opnamen met het Concertgebouworkest en The Chamber Orchestra of Europe dirigeert hij ze nu voor het eerst bij zijn eigen Concentus Musicus Wien. Als het mogelijk is om van bepaalde muziek ooit een referentie-opname te maken, dan is dat met deze cd gelukt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden