Niemand durft Migron af te breken

Wooncontainers Westelijke Jordaanoever hoofdpijndossier voor Israël Parlement stemt over legalisering

Aan hoofdweg 60 die dwars door de bezette Westelijke Jordaanoever gaat, staat tien kilometer ten noordoosten van Jeruzalem een verkeersbord. 'Migron' staat er in het Hebreeuws en Engels te lezen. De pijl wijst richting een geasfalteerd weggetje, stijl de berg op. Pas helemaal bovenaan ontluikt Migron: een grauwe verzameling van zo'n zestig witte wooncontainers omheind door prikkeldraad en hekken.

De bewoners van deze bergtop kijken uit over een vallei met Palestijnse dorpen, alleen de roofvogels die op de thermiek cirkelen komen in de buurt van hun hoogte. De soldaat bij het hek laat de inwoners na een vluchtige blik in hun auto binnen. De landelijke rust doet niet vermoeden dat deze geïmproviseerde leefgemeenschap een van de grootste hoofdpijndossiers is voor de Israëlische regering. Het Hooggerechtshof eist afbraak van de nederzetting, die deels op particuliere Palestijnse grond is gebouwd zonder formele overheidstoestemming, en daarom zelfs in Israëlische ogen niet legaal is. Volgens de internatonale gemeenschap zijn alle nederzettingen in Palestijns gebied illegaal.

Maar de kolonisten hebben een stevige vinger in de pap in Jeruzalem. Danny Danon, parlementslid namens Netanjahoe's Likoedpartij, verzamelde afgelopen week handtekeningen van vijfentwintig collega's om met behulp van nieuwe wetten tientallen Joodse nederzettingen op Palestijns gebied, inclusief Migron, te 'legaliseren'. Voor het spoeddebat onderbreken de parlementariërs hun voorjaarsreces.

Het thema ligt uiterst gevoelig. Minister van defensie Ehoed Barak zette eerder deze maand een Joodse familie uit een huis dat zij claimde in Hebron, ook op de Westoever. Dit kwam hem op een storm van kritiek te staan uit rechts-nationalistische hoek. Premier Netanjahoe probeert de invloedrijke kolonisten beter te vriend te houden. Tegelijkertijd is het imago van Israël als rechtsstaat, waar uitspraken van het Hooggerechtshof worden uitgevoerd, hem ook veel waard. Die twee belangen zijn in gevallen als Migron niet met elkaar te verenigen. Met behulp van allerlei kunstgrepen werd de sloop steeds uitgesteld, een wetswijziging zou van dat uitstel afstel kunnen maken.

In 1999 kwamen de eerste Joodse kolonisten op de bergtop Migron wonen. Ondertussen is de nederzetting gegroeid van een enkele containerwoning tot een beginnend dorpje met aansluiting op het elektriciteitsnet, een speeltuin en een crèche. En dat alles (bijna 1 miljoen euro) op kosten van de staat. De bergtop is inmiddels het thuis voor zo'n driehonderd kolonisten - het merendeel minderjarig, waardoor het tussen de containers wemelt van kinderfietsen en speelgoed.

"We zijn hier komen wonen uit overtuiging", zegt de 33-jarige bewoonster Tami Gutman op de trap van haar wooncontainer. "Mijn man en ik hadden eerst een huis in Jeruzalem, maar dit hoort ook bij ons land, het land dat is voorbestemd aan de Joden." Dat Gutman met haar echtgenoot en vijf kinderen slechts de beschikking heeft over twee slaapkamers vindt ze van ondergeschikt belang.

Ze spreekt niet over Palestijns gebied, maar gebruikt de bijbelse namen Judea en Samaria. "Ze hebben nooit een staat gehad, die Palestijnen, en zo zal het blijven", zegt ze met stemverheffing en een opgeheven vinger. "Migron interesseert hen helemaal niet, ze willen Tel Aviv. Maar ik kan je vertellen: dat gaat nooit gebeuren." De aanwezige familieleden en vrienden knikken instemmend.

Mensenrechtenorganisatie Vrede Nu stelde al in 2006, samen met de wettige Palestijnse grondbezitters, een petitie op waarmee het Hooggerechtshof werd aangespoord stelling te nemen in de zaak Migron. Het hof oordeelde dat de nederzetting inderdaad is gebouwd op privé-grond van Palestijnen en daarom ook volgens Israël onwettig is.

In de tussenliggende jaren beloofde de regering herhaaldelijk het containerpark te verwijderen, maar voegde de daad nooit bij het woord. Ook aan het meest recente ultimatum van het Hooggerechtshof om Migron te ontruimen voor 1 april heeft de regering geen gehoor gegeven. Nadat de president van het Hof een door de staat voorgestelde deal afwees waarbij de kolonisten voor 2015 zouden verhuizen naar een nabij gelegen nederzetting, stelde hij een nieuwe deadline: 1 augustus.

Analisten verwachten dat ook de wetsvoorstellen die morgen in het parlement ter sprake komen uiteindelijk niet zullen worden aangenomen, waardoor Migron - ook voor Israël - illegaal blijft. Kolonist Gutman vreest niet voor ontruiming: "De regering vindt wel weer een manier om er onderuit te komen, daar heb ik alle vertrouwen in."

'Met de groeten uit de heuvels'
De afbraak van nederzetting Migron kwam nooit verder dan de sloop van drie stenen huizen door een zwaarbewapende politie-eenheid begin september 2011, in opdracht van minister van defensie Ehoed Barak. Kolonisten en sympathisanten reageerden furieus: een Palestijnse moskee werd in brand gestoken en een andere beklad. Ook Palestijnse auto's gingen 's nachts in vlammen op. Maar niet alleen Palestijnen waren doelwit. Vandalen infiltreerden ook een Israëlische militaire basis in de buurt van Migron en maakten legervoertuigen onklaar. Met graffiti werd de boodschap achtergelaten: 'Met groeten uit de heuvels'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden