Niemand doet Sanne Wevers’ pirouettes na

Sanne Wevers doet de naar haar vernoemde Wevers-pirouette in Doha. Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Sanne Wevers doet de naar haar vernoemde Wevers-pirouette in Doha.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Sanne Wevers staat morgen in de WK-finale met een oefening die uitpuilt van de pirouettes – haar handelsmerk.

Eline van Suchtelen

Moeiteloos draait ze twee keer om haar lengte-as. Haar rechtervoet blijft precies in het midden van de balk, terwijl ze haar linkervoet horizontaal voor zich uitstrekt, de tenen netjes gepunt.

In 2010 deed Wevers deze tweevoudige pirouette met één been horizontaal gestrekt voor het eerst op de WK turnen in Rotterdam. Het artistieke hoogstandje werd naar haar vernoemd en zit sindsdien bijna altijd in haar oefening op de balk. Zo ook morgen, in de finale op de WK turnen in Doha.

De pirouette is haar handelsmerk geworden. Geen turnster heeft er zoveel in haar oefening als de olympisch balkkampioene van Rio. Wevers draait zelfs zoveel, dat een wondje onder haar voet momenteel niet wil genezen. “Heel irritant. We hebben alles geprobeerd om het dicht te krijgen. Zelfs lijm werkte niet”, zegt ze in het hotel in Doha, een paar dagen voor haar finale. “Door de wrijving draai ik het elke keer open. Er zit echt een soort gat in mijn voet.”

Turnschoentjes dragen is geen optie. Dan raakt ze een deel van haar fijngevoeligheid kwijt. Om het tien centimeter brede toestel goed in te schatten, komt de 27-jarige turnster uit Oldenzaal vrijwel altijd op blote voeten in actie.

Gave

Daardoor voelt ze elke oneffenheid. Ze merkt elke afwijking op. Het is een gave die haar in het begin van haar carrière nog weleens in de weg zat. “Ik voel alles. Hier in Doha voel ik bijvoorbeeld dat de balk in de trainingshal een heel klein beetje afloopt. De vloer eronder is niet helemaal gelijk. Nu kan ik me daar op aanpassen, in mijn jongere jaren kon ik dat niet. Ik liep daar heel erg tegenaan.” Dat talent werkt nu in haar voordeel. Wevers weet precies waarmee ze rekening moet houden, en ze kan tijdens een oefening besluiten iets niet te turnen omdat ze niet helemaal goed uitkomt. Als haar opsprong niet vlekkeloos verloopt, turnt ze een geplande flikflak er bijvoorbeeld niet achteraan.

Dat ‘berekenende’ turnen gaat trouwens niet altijd goed. Vorig jaar op de WK turnen in Montreal vergat Wevers in de kwalificatie een element dat ze in het begin uit voorzorg had overgeslagen aan het einde van haar oefening alsnog te doen. Die fout maakt ze geen tweede keer. Ze miste de finale.

Als alles goed gaat in haar oefening, draait Wevers morgen weer een veelvoud aan pirouettes op de balk. Sommige combineert ze met elkaar, wat een bonus oplevert. Na de Wevers-pirouette met het gestrekte been komt acrobatiek, gevolgd door een zeer moeilijke drievoudige pirouette met één knie omhoog. Wevers is een van de weinige turnsters die het kan, én het in een finale durft uit te voeren.

Middelpunt van haar lichaam

Het lukt haar omdat ze haar lichaam zo goed kent, zegt vader en coach Vincent Wevers. “Om een drievoudige pirouette te draaien, moet je precies weten wat het middelpunt van je lichaam is. Als je precies boven je voeten blijft draaien, blijf je in het midden van de balk. Maak je een kleine afwijking naar links of rechts, neem je die zwaai mee en raak je uit balans.”

Daarna doet ze aan het einde van haar oefening nog een dans van verschillende draaien. Eerst met gestrekt been, dan met één knie omhoog, gevolgd door een dubbele draai met één knie omhoog.

Wevers komt in de finale als zevende in actie, als de op één na laatste turnster. Ze weet dan precies wat er nodig is om een podiumplek te bemachtigen. “Het wordt echt een leuke finale, het veld zit heel dicht bij elkaar. Ik denk dat we elkaar kunnen uitdagen tot een mooie strijd.”

Simone Biles is na twee jaar afwezigheid ook weer van de partij in de balkfinale. De Amerikaanse superster is zoveel beter dan de rest, dat ze gisteren met twee grote fouten de meerkamp won. Wevers verbaast zich elke keer weer over haar niveau. “Ze zet echt iets bijzonders neer. Ik denk dat dat nooit meer geëvenaard gaat worden. Ze heeft de sport veranderd. Ze doet sprongen waarvan we dachten dat een vrouw die nooit zou kunnen doen. Nu zie je dat af en toe iemand een beetje mee gaat. Dat is mooi.”

Toch weet Wevers ook als geen ander dat Biles maar een mens van vlees en bloed is. In Rio maakte de Amerikaanse een grote fout in haar balkoefening. De uitvoering van de Nederlandse was wel perfect en goed voor olympisch goud. “Ik moet in mijn eigen kracht blijven, ik ben een andere turnster. Simone is echt een powerhouse, daar moet ik het niet van hebben.”

De sierlijkheid, daar gaat het om bij Wevers. Het mooiste compliment dat ze na haar olympische titel kreeg kwam van de voorzitter van de internationale turnfederatie Bruno Grandi. De Italiaan zei dat Wevers het voorbeeld was van ‘artistiek turnen’.

Met haar pirouettes is Wevers een unieke verschijning in ‘artistic gymnastics’, zoals turnen in het Engels heet. Als alles goed gaat, draait ze straks negen keer 360 graden om haar lengte-as.

De ode aan de pirouette moet haar, na WK-zilver in Glasgow in 2015, weer op het mondiale erepo­dium brengen.

Visser 14de in eerste meerkampfinale

De Nederlandse turnster Naomi Visser is op de 14de plek geëindigd in haar eerste meerkamp­finale. De zeventienjarige turnster begon sterk op balk, goed voor 13,033 en de tiende score tussen de beste 24 allroundsters van de wereld. “Ongelooflijk goed”, zei coach Vincent Wevers na afloop. “Op balk foutloos beginnen. Dan ben je ‘cool’.” Op de balk hoefde ze Simone Biles maar één plaats voor zich te dulden. De Amerikaanse was ervan af gevallen, dat wel, maar had genoeg marge over om met een score van 57,491 haar vierde allroundwereldtitel te veroveren. Visser kwam tot 53,332, een half punt hoger dan in de kwalificaties. Wevers, sinds een jaar haar coach: “Ze heeft zich op drie toestellen verbeterd. Dit is als ervaringsmoment ook superbelangrijk. Dat neemt ze mee naar de komende jaren.”

Lees ook:

Al tien jaar turnen op topniveau: Sanne Wevers blikt terug én vooruit

Ze was 17 jaar en brak met twee keer goud door bij een wereldbekerwedstrijd in Glasgow. Sanne Wevers kijkt nu terug. ‘De afgelopen twee jaar stonden in het teken van zoeken.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden