Niek Kimmann zet alles opzij voor zijn BMX

Niek Kimmann op zijn thuisbaan op Papendal Beeld BMX papendal

Fietscrosser Niek Kimmann maakte van dichtbij het ernstige ongeval van teamgenoot Jelle van Gorkom mee. 'Dan is fietsen even bijzaak.'

Het is eigenlijk nooit in hem opgekomen om iets anders te doen. Als Niek Kimmann vertelt over zijn grote liefde BMX, beginnen zijn felblauwe ogen te stralen. De 21-jarige fietscrosser doet niets liever dan op zijn crossfiets over een baan racen.

"BMX is 35 seconden rammen. Alles of niets. De sprongen, de adrenaline. Elke baan is anders. Dat alles bij elkaar maakt deze sport zo mooi om te doen."

Vandaag komt hij in actie op zijn thuisbaan op Papendal op de jaarlijkse wereldbekerwedstrijd. Hij kent het parcours dat is gemaakt naar het olympisch ontwerp van Rio de Janeiro door en door. Hoeveel trappen er tussen de bulten zitten. Hoe hoog hij moet springen om precies in de juiste lijn te landen. "Ik heb wel eens geklokt terwijl ik een wedstrijd aan het visualiseren was. Mijn visualisatie week misschien een tiende af van mijn daadwerkelijke tijd op die baan. Ik weet precies hoe ik moet starten, hoe ik een bult neem, hoe ik de bocht aan moet snijden."

'Instinct'

Kimmann noemt het zijn 'instinct'. Het is een gave die hij als zevenjarig jochie ontwikkelde op de baan bij hem in de tuin. Kimmann groeide op in een boerengezin in het Overijsselse Lutten. Het gezin leefde van de opbrengst van zo'n honderd koeien en een stuk land, waar van alles op verbouwd werd. Kimmann: "Volgens mij zitten er nu aardappels in de grond, maar ik weet het niet zeker."

Zijn vader had gehoopt dat een van zijn twee zoons Niek of Justin het bedrijf over zou nemen. Maar de jongens wilden alleen maar crossen. Ze oefenden op een zelfgemaakte baan in de tuin. Ruimte was er genoeg op de boerderij.

Eerst hadden de jongens een baan in de voortuin gebouwd. Maar dat kon de vrouw des huizes niet zo goed aan. Kimmann, breed grijnzend: "Mijn moeder had vanuit de keuken uitzicht op die baan. Soms ging het er nogal lomp aan toe, dan vielen we in het gras. Dat zag ze als ze aan het koken was. Zat ze elke keer tenenkrommend toe te kijken. Toen hebben we de baan maar verplaatst naar de achtertuin."

Het boerenbedrijf werd verkocht toen pa Kimmann doorhad dat zijn zoons nooit boer zouden worden. Nu wonen pa en ma in Dedemsvaart.

Ook daar wordt gecrosst. De helft van een grote schuur naast het huis werd omgebouwd tot circuit. Verzoekje van de jongens, die daar in de winter trainen als de buitenbanen bedekt zijn onder een laag sneeuw.

Crash

De carrière van Kimmann ging snel. In 2014 werd hij wereldkampioen junioren. Een jaar later haalde hij bij de elite tussen de wereldtoppers meteen zijn eerste wereldtitel. Op de Spelen in Rio mikte Kimmann op het olympisch erepodium, maar hij crashte in de kwartfinale. Zwaar gehavend kwam hij over de finish, zodat hij toch nog de finale kon rijden. Daar won niet hij, maar teamgenoot Jelle van Gorkom olympisch zilver.

Met laatstgenoemde heeft Kimmann een speciale band. Hij was erbij toen Van Gorkom in januari op de BMX-baan op Papendal tegen een ketting aanreed. De fietscrosser raakte daarbij ernstig gewond. Zijn lever, milt en nieren raakten beschadigd en hij liep verschillende breuken op.

Toen Van Gorkom uit zijn coma ontwaakte moest hij opnieuw leren lopen. Nu herstelt hij in een revalidatiecentrum. "Als iemand met wie je zoveel mee omgaat in coma in het ziekenhuis ligt, doet dat wel wat met je. Dan is fietsen even bijzaak."

Kimmann zoekt zijn teamgenoot regelmatig op. Het gaat relatief goed met hem, al is het nog niet bekend of hij weer op de fiets zal zitten. "In vergelijking met twee maanden terug maakt hij veel stappen. Hij is superpositief. Als we wedstrijden hebben is hij altijd op de hoogte van wat wij aan het doen zijn. Het belangrijkste is dat hij nog steeds gewoon Jelle is, gelukkig."

Kimmann merkt dat de band met zijn team en de mensen op Papendal hechter is geworden sinds het ongeval. Terwijl Van Gorkom revalideert, is de rest weer bezig met de orde van de dag. Met Van Gorkom in het achterhoofd.

"In het begin was het moeilijk om het een plekje te geven. Nu is het alweer een tijd geleden. Wij gaan door. Dat doen we ook voor hem. Je kunt wel thuis op de bank gaan zitten om verdrietig te zijn, maar daar heeft Jelle ook niets aan."

Lees ook: Na een jaar hoort BMX'er Niek Kimmann er weer bij

Had je ‘m niet nog net op de baan kunnen houden? Harrie Lavreysen vraagt het quasi-verwijtend aan Niek Kimmann, die op zijn BMX-fiets in de halve finale van de wereldbeker op Papendal in het gras werd gereden. Kimmann kan het hebben. Het is een plaagstootje van een goed vriend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden