'Nida dicht hiaat tussen moslims en Rotterdamse politiek'

Kiezers brengen hun stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Beeld anp
Kiezers brengen hun stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.Beeld anp

De stem van de moslimgemeenschap werd in Rotterdam onvoldoende gehoord, zegt Mohamed Talbi. De oud-raadslid van de PvdA besloot daarom samen met een groep anderen de politieke partij Nida op te richten. "We zijn geen moslimpartij", maant hij direct. "De islam is onze inspiratiebron, maar we zijn er voor iedereen."

Jeannine Julen

De partij, in Rotterdam de eerste in haar soort, dingt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart voor het eerst mee naar zetels in de raad. Talbi, die zelf vier jaar lang PvdA-raadslid was, startte de partij samen met een paar anderen omdat de stem van moslimgemeenschappen in zijn stad onvoldoende gehoord werd. "Gevestigde partijen nemen de islam onvoldoende serieus. Ze zien het als een probleem, waardoor het wordt ondergewaardeerd. Daar willen wij veranderingen in brengen."

Dat Nida gehoor geeft aan de stem van Rotterdamse moslims, betekent echter niet dat de partij zich enkel focust op deze gemeenschap. Talbi hekelt dan ook de door de media gebezigde term van 'moslimpartij'. "Vergelijk ons met het CDA. Die partij opereert vanuit christelijke waarden, maar maakt niet alleen een verkiezingsprogramma voor christenen in Nederland. Voor ons geldt hetzelfde. Onze islamitische inspiratie dwingt ons er zelfs toe om ons voor iedereen in te zetten."

'Nida is niet in een hokje te vangen'
Over het verkiezingsprogramma van Nida laat Talbi niet veel los. Het programma wordt rond de jaarwisseling gepresenteerd. Voor die tijd wil hij het niet over de inhoud hebben. Wel zegt Talbi: "Je zult zien dat we niet in een hokje te vangen zijn. Op sommige thema's zullen we rechts zijn en op andere juist weer links."

Talbi stapte bijna vier jaar geleden uit de Rotterdamse raad. Enige tijd later zegde hij 'uit algemene onvrede' zijn PvdA-lidmaatschap op. Een meerderheid van de Rotterdamse raad verwacht volgens het Algemeen Dagblad nu dat de politicus, die er in 2006 in slaagde om in zijn eentje 2000 stemmen te vergaren, kiezers van zijn voormalige partij af zal snoepen.

"Er zijn veel Marokkanen,Turken, Pakistanen en andere leden van moslimgemeenschappen die op de PvdA stemmen. Als ze bij de aankomende verkiezingen op ons stemmen, is dat een gegeven. Maar dat is absoluut niet onze intentie. Wij willen het hiaat tussen de Rotterdamse politiek en de islamitische gemeenschap dichten", aldus Talbi.

Anders dan Nederlandse Moslimpartij
Het is niet te verwachten dat de kersverse Nida hetzelfde lot beschoren is als de Nederlandse Moslimpartij. Dit initiatief van de uit Enschede afkomstige Henny Kreeft nam in 2010 ook deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar werd vorig jaar opgeheven.

Talbi zegt hierover: "Daar vrezen we niet voor. We zijn beter voorbereid, hebben meer onderzoek gedaan bij de achterban en weten beter wat de Rotterdamse werkelijkheid is. Henny Kreeft is een bevlogen man, maar had geen verbinding met die Rotterdamse werkelijkheid. Dat nekte hem." Wat die Rotterdamse werkelijkheid precies is, legt Talbi uit na de jaarwisseling.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden