2018-01-09 18:23:22 LAGOS - Ajax-speler Nicolas Tagliafico tijdens het trainingskamp van de Amsterdamse voetbalploeg in de Algarve. ANP ERWIN SPEKBeeld ANP

Column

Nicolás Tagliafico: de belangrijkste nieuwe voetballer in Nederland

Ik ga een stukje schrijven op basis van één wedstrijd, een oefenwedstrijd tegen een tegenstander van niks. Ajax oefende tegen het Deense Lyngby, de nieuwe linksback Nicolás Tagliafico was opgesteld. Ik zag waar ik zo lang op heb gewacht, wat ik in een Nederlandse ploeg en zeker bij Ajax niet meer voor mogelijk had gehouden.

Ik zag een verdediger die liep waar hij moest lopen, die fel de duels aanging, die keek wat zijn ploeggenoten deden, en je zag hem zich daarop instellen. Niets raars deed hij, niets overbodigs. Je zag hem wijzen, altruïstisch wijzen: daar moet die bal heen, dat is voor het team het beste. Ik zag een verdediger die weet waar Abraham de mosterd haalt.

Je kon praten wat je wilde: dat er stuurmannen nodig zijn om volwaardig te kunnen voetballen. Ajax kocht ze niet, zag ze niet. Je kon praten wat je wilde: dat mensen wier werk dat is, naar nog betrekkelijk onbekende en daardoor niet al te dure twintigers moeten speuren die het team kunnen en willen stutten en - belangrijk vooral voor Ajax met zijn aanwas - zonder wie talenten niet wezenlijk beter kunnen worden.

Is er nu plotseling wel zo eentje, omdat technisch directeur Marc Overmars na het vertrek van Dennis Bergkamp de ruimte voor dergelijke aankopen heeft, Bergkamp, de eerste discipel van Johan Cruijff, die voor nieuwe spelers in dat genre niet geporteerd zou zijn? Ach, wat zou het nog? Geneuzel voor de Ajax-incrowd, laten wij die oeverloze Cruijff-revolutie achter ons laten.

Belangrijkste nieuwe speler in Nederland

Hij is er, Nicolás Tagliafico, Argentijn, 25 jaar, kosten: vier miljoen euro - ja, dat leest u goed. Ik denk dat hij de belangrijkste nieuwe speler in Nederland is. Kijk straks eens hoeveel beter Ajax' al grootste talent Matthijs de Ligt zal zijn, hoe daarmee zijn waarde nog zal stijgen, als hij een tijdje in de nabijheid van deze knaap heeft gespeeld.

Natuurlijk schrijf ik dit stukje niet op basis van dat ene wedstrijdje. Tagliafico was aanvoerder van Independiente, dat de Zuid-Amerikaanse Europa League won.

Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

Ajax' nieuwe trainer Erik ten Hag zei, veelbetekenend, dat de back de boel neerzet en aanjaagt. Het zal de komende tijd veel gaan over de tactieken van Ten Hag, de systemen die hij Ajax zal laten spelen. Daar praten we graag over. Maar Ten Hag weet: trainers kunnen uittekenen wat ze willen, het is niets waard zonder spelers die het schip recht kunnen houden.

Een back in de traditie van Ruud Krol

Dat Ajax daarmee het gat met koploper PSV kan dichten, is niet gezegd. Dat Tagliafico wereldtop is, ook niet. Misschien is hij dat wel niet: 25 jaar en nog niet gehaald door een grote internationale club. Het zou voor een Nederlandse club een voordeel kunnen zijn: staat het buitenland niet meteen aan hem te trekken. In het vorige decennium had Ajax vier jaar genoeg plezier van de betrekkelijk onbekende Tsjechische back Zdenek Grygera, die daarna - zo goed was hij dan toch - door Juventus werd overgenomen.

En ja, Tagliafico zal ook eens een kaart pakken, dat zit erbij inbegrepen. Zoals ook de Roemeen Cristian Chivu dat rond de eeuwwisseling bij Ajax deed, als latere topverdediger in Italië hét voorbeeld nog altijd van de profijtelijke aankoop in dit genre.

De aankoop nu van Nicolás Tagliafico is, eindelijk, de herwaardering van een type waar je niet zonder kunt. Een back - ja, ik ga ver - in de traditie van Ruud Krol.

Des te onbegrijpelijker dat Ajax er zo lang aan voorbijging. Johan Cruijff, die altijd dacht aan wat voor het team het beste was, die niets raars deed, niets overbodigs, zwoer als speler en trainer bij spelers die het schip recht konden houden. Zonder Krol en consorten begon hij er niet aan - en nu kan, denk en hoop ik, de jeugd alsnog gaan zien waarom.

Lees hier meer columns van Henk Hoijtink, chef Sport van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden