Nicolas Sarkozy overladen met kritiek na uitglijder

De Franse president Sarkozy kampt met een dalende populariteit. Een veelbesproken incident dit weekend maakt het er niet beter op.

Bijna een miljoen Fransen zagen afgelopen weekend een amateurvideo op internet hoe hun president, op gedempte toon en glimlachend, ’Lazer dan ook op, klootzak’ zegt tegen een man die hem weigert de hand te schudden. Het gebeurde op de jaarlijkse landbouwtentoonstelling en de man had Nicolas Sarkozy toegevoegd dat hij niet door hem ’bevuild’ wilde worden.

De vraag waarom Sarkozy, die worstelt met een dalende populariteit, zich liet gaan houdt vriend en vijand bezig.

Voor de socialistische oppositie is het antwoord duidelijk: Sarkozy demonstreert voortdurend dat hij niet de juiste man op de juiste plaats is. De ophef rond zijn privéleven, scheiden en trouwen binnen drie maanden, luxueuze vakanties op kosten van rijke vrienden, dat alles zou het presidentschap al in een veel te onrustig vaarwater hebben gebracht.

En zijn verbale ontsporingen, het gebrek aan koelbloedigheid, vormen inmiddels een patroon, suggereren zijn politieke vijanden, dat het ambt nog verder verzwakt. Ze wijzen op twee andere Sarkozyhits die het goed doen op YouTube en Dailymotion. Op één filmpje is te zien hoe hij zijn woordvoerder uitfoetert voor imbeciel omdat deze voor hem een afspraak met een Amerikaanse tv-ploeg maakte die hem slecht uitkomt.

De andere opname toont een gespannen woordenwisseling tussen Sarkozy met vissers in het Bretonse Guilvinec. Een van hen scheldt de president vanaf een boot uit voor holmaat en zakkenvuller, waarop Sarkozy uitroept: „Kom eens naar beneden om dat te zeggen. Door mij te beledigen los je de problemen van de vissers niet op”. Geen scabreuze tekst, maar de aanblik van een staatshoofd die provocateurs niet soeverein de rug toekeert ging velen al te ver.

„Onverdraaglijk dat deze president niet het goede voorbeeld geeft”, zo oordeelde oppositieleider François Hollande na het ’klootzak-incident’. Zijn partijgenoot Julien Dray zag een president die ’kennelijk zeer gespannen’ was. „Hij hoeft zich niet mee te laten voeren door zijn woede, hij hoeft niet te reageren zoals anderen zouden doen want hij is niet zoals iedereen.”

Maar ook waarnemers die niet, zoals Hollande en Dray, belang hebben bij meer moeilijkheden voor Sarkozy, kraken kritische noten en leggen een verband met de stijl van Sarkozy. Zijn streven het ambt te ontdoen van de bijna monarchale afstandelijkheid, zijn voornemen zich niet zoals zijn voorgangers Mitterrand en Chirac ’te laten mummificeren’, heeft een belangrijk nadeel, schrijft bijvoorbeeld de krant Le Monde. Een president die teruggetrokken opereert vanuit het Elyséepaleis en het speelveld vooral aan zijn regering laat, beschikt over een airbag die hem en zijn functie beschermt.

Inmiddels heeft het Sarkozykamp zich massaal gemobiliseerd om de rol van airbag te vervullen.

Minister van landbouw Michel Barnier, die getuige was van de confrontatie met de man die niet vies wilde worden, prees het ’spontane, moderne’ karakter van Sarkozy. „Bij hem is er geen spoor van hypocrisie.”

De fractieleider van Sarkozy’s UMP in het parlement, Jean-François Copé, vroeg zich af of een vergelijkbaar incident net zoveel herrie had opgeleverd als Sarkozy er niet bij betrokken was geweest. „Dit verhaal is opgeblazen tot belachelijke proporties.”

Als er al een les uit te leren valt, dan is het volgens Copé dat ’camcorders en mobieltjes echt overal zijn en dat hier rekening mee gehouden moet worden’.

Xavier Bertrand, minister van werkgelegenheid, koos voor een meer robuuste tegenaanval. Hij zei dat ’niemand de president zomaar kan vernederen’.

In hetzelfde register reageerde Brice Hortefeux, minister van immigratie en al bijna dertig jaar bevriend met het staatshoofd: „Politici zijn geen matjes waar je je voeten aan afveegt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden