Nicolas Sarkozy op naar de volgende top, en nu in Parijs

amsterdam – De Franse president Nicolas Sarkozy, net terug van een top over de mondiale economische crisis in Washington, wil op 8 en 9 januari een volgende top houden. Dit keer in Parijs.

Wie mag aanschuiven bij de top ’Nieuwe Wereld: waarden, ontwikkeling en regulering’, is nog niet duidelijk. Sarkozy wil dat de wereldleiders zich verstaan met de wereldtop van de economen, onder wie Nobelprijswinnaars als Joseph Stiglitz en Amartya Sen, en de politicoloog Francis Fukuyama alsmede Jean Paul Fitoussi, topman van het Franse klimaatbureau OFCE.

Volgens een door Sarkozy uitgegeven verklaring zit hij de top voor, samen met de Britse oud-premier Tony Blair. Of de VS zich voor de top zullen melden, is maar zeer de vraag. Stiglitz bijvoorbeeld houdt de VS en vooral de regering-Bush verantwoordelijk voor de mondiale crisis. Hij laat geen gelegenheid onbenut om Bush en de zijnen te bekritiseren voor het verspreiden van het ongereguleerde vrije-markt-denken waarvan, volgens Stiglitz, Alan Greenspan, oud-topman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), de hogepriester is.

De nieuwe top moet volgens de Franse president, die blijkbaar niet tevreden is met de recente uitkomsten van de top van de G-20 in Washington, concrete antwoorden geven „op de uitdagingen die zich opdringen”. De G-20, de groep van twintig landen die voor het economisch systeem cruciaal zijn, hebben net afgesproken dat zij op 31 maart met aanbevelingen komen voor het bestrijden van de crisis

Een nieuwe top van de G-20 zou met die aanbevelingen aan de slag gaan. Een groot voordeel is dat op dat moment de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama in functie is. Op 8 en 9 januari ligt het leiderschap nog in handen van Bush.

Minister Wouter Bos, en niet alleen hij, wees recent nog eens op het risico van al te snel op elkaar volgende toppen. De uitspraken worden zo ontkracht. De kans bestaat ook, en dat is bij Sarkozy zeker geen gering risico, dat een soort leiderschapswedloop begint te ontstaan onder het motto: wie is de beste mondiale crisisbestrijder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden