Nicolas Sarkozy nu echt verdachte in zaak-Bettencourt

Comeback oud-president onzeker

KLEIS JAGER

PARIJS - Onverwacht is de Franse oud-president Nicolas Sarkozy alsnog als verdachte aangemerkt in de zaak rond de schatrijke L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. De affaire bedreigt zijn kansen op een terugkeer in de politiek.

Sarkozy wordt ervan verdacht dat hij profiteerde van de zwakte van de bejaarde Bettencourt om zijn succesvolle verkiezingscampagne van 2007 te financieren. Volgens de man die zijn tanden in Sarkozy heeft gezet, onderzoeksrechter Jean-Michel Gentil, stond in 2006 al vast dat het 'intellectueel gesproken' niet goed ging met de rijkste vrouw van Frankrijk.

Bij een eerdere ondervraging vorig jaar november, die twaalf uur duurde, wist Sarkozy nog te ontsnappen. Maar donderdag confronteerde Gentil hem onverwacht met oud-personeel van de gefortuneerde bejaarde. De confrontatie draaide om de vraag hoe vaak Sarkozy in 2007 bij Bettencourt over de vloer is geweest. In november hield Sarkozy staande dat het om een enkel 'beleefdheidsbezoek van minder dan een half uur' ging. En dat hij alleen Liliane's inmiddels overleden man André sprak.

Het is Gentil gelukt vast te stellen dat dit niet klopt. Sarkozy bezocht het huis van Bettencourt vaker en heeft Liliane wel gesproken. Daarbij is voor Gentil duidelijk dat Sarkozy wist dat er contact was tussen de boekhouder van de Bettencourts en zijn eigen campagne-penningmeester. Laatstgenoemden worden ook vervolgd in deze zaak.

Gentil legt verder een verband tussen de bezoeken en verdachte geldopnames, en hij beschikt over belastende verklaringen, onder andere van Bettencourts ex-boekhoudster. Volgens haar kreeg zij onder andere de opdracht 50.000 euro op te nemen voor Sarkozy's penningmeester.

De advocaat van Sarkozy tekende onmiddellijk beroep aan tegen de beslissing van Gentil. Partijgenoten van Sarkozy hekelden de 'extravagante beslissing van justitie' en suggereerden dat Gentil partijdig is.

De laatste maanden was Sarkozy nadrukkelijk aanwezig in de media en steeg zijn populariteit. Met zorgvuldig geplaatste uitspraken voedde hij de speculaties over een terugkeer. Kortgeleden verklaarde hij verwijzend naar de staat van de Franse economie: 'De vraag is op een gegeven moment niet zozeer of ik terugkom, maar of ik nog een keus heb'.

De regie over een eventuele come- back heeft Sarkozy nu niet meer in eigen hand. De Bettencourt-affaire kan nog maanden, misschien jaren duren. Zijn rivalen in de partij vallen hem niet af, maar zullen niet ontevreden zijn met de problemen van hun voormalige chef.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden