Nicolaï: juridische pitbull die van vreemde zaken houdt

,,Ze hadden geen betere kunnen vinden. Hij is de enige die het kan en weet als geen ander hoe je een claimzaak moet aanpakken. Nu is de zaak snel gepiept.'' Zelfs journalist Willem Oltmans -zelden verlegen om een woordje- komt bijna superlatieven tekort om professor Peter Nicolaï te prijzen in diens hoedanigheid als advocaat.

De 55-jarige Amsterdammer bereidt zich voor op een mogelijke rechtszaak van prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn tegen de staat. Ze willen geld zien, omdat ze door het Koninklijk Huis jarenlang zouden zijn gepest, met als gevolg dat het bedrijf van Edwin, Fincentives, schade leed.

Met name in de zaak-Oltmans ontpopte Nicolaï zich -samen met diens collega Ellen Pasman- tot een echte juridische pitbull, die zich helemaal in de materie vastbijt. Oltmans claimde in die zaak miljoenen guldens van de staat, die hem stelselmatig in zijn werk had gedwarsboomd. Het advocatenduo schroomde niet hoogwaardigheidsbekleders te laten getuigen. Zelfs prinses Margriet moest eraan geloven. Uiteindelijk kreeg Oltmans 8 miljoen gulden van de staat.

Hoe vreemder de zaak, des te geïnteresseerder is Nicolaï. ,,Hij houdt ervan zaken aan te nemen waarmee iets aan de hand is'', beaamt bestuursrechtdocent Ben Olivier van de Universiteit van Amsterdam over zijn collega. ,,En als hij eenmaal ergens induikt, gaat hij ook tot op de bodem. Hij is zeer vasthoudend.''

Peter Nicolaï studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij een snelle student bleek. Al in 1969 studeerde hij daar af en werd student-assistent van professor A. Belinfante. Zijn hele wetenschappelijke loopbaan is hij de UvA trouw gebleven. Hij had daar graag het hoogleraarschap aanvaard, maar die baan ging aan zijn neus voorbij.

Droeve familie-omstandigheden waren er mede de oorzaak van. Na het overlijden van zijn eerste vrouw in 1981, zag Nicolaï zich gedwongen de zorg voor zijn twee kinderen op zich te nemen, waardoor hij zijn promotie moest uitstellen. Uiteindelijk promoveerde hij in 1990 op de 'beginselen van behoorlijk bestuur'. Kort daarna werd hij toch nog hoogleraar bestuursrecht, zij het niet aan de UvA maar aan de Open Universiteit. Inmiddels is hij hertrouwd met een Russische popzangeres.

Nicolaï is een veelkunner. Al tijdens zijn studententijd verrichtte hij hand- en spandiensten als juridisch adviseur van studentenvereniging Asva. In 1985 werd hij beëdigd tot advocaat. Hij begon die loopbaan bij het Amsterdamse kantoor Höcker, Rueben & Doeleman; tien jaar later vestigde hij zich als zelfstandig advocaat in de hoofdstad, gespecialiseerd in het bestuursrecht.

Niet alleen de zaak-Oltmans heeft Nicolaï roem gebracht. Ook in de strijd tegen verplaatsing van het Amstelland-tennispark naar het Amsterdamse bos in 1993 -beter bekend als de Vietnamweide-zaak- had hij een dikke vinger in de pap. Verder bemoeide hij zich onder andere met de tippelzone aan de Theemsweg en de herinrichting van het Museumplein. VluchtelingenWerk Nederland maakt regelmatig gebruik van zijn diensten.

Nicolaï schreef bovendien voor diverse media. De neef van VVD-staatssecretaris Atzo Nicolaï is daarnaast ook een groot kunstliefhebber.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden