Nick en Simon heten de muzen

Museum de Fundatie wijdt een expositie aan kunstwerken die gemaakt zijn bij het nieuwe album van Nick en Simon. De reacties zijn gemengd. 'Sommigen kunnen het totaal niet plaatsen.'

Hoe krijg je mensen binnen die nooit naar een museum gaan? Van alles verzinnen musea om de drempel te verlagen. Ze lanceren pop-up musea, organiseren museumnachten, zetten fitnessapparaten neer en halen bekende Nederlanders in huis. Zo maakte koningin Beatrix als gastconservator een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam; mocht filosoof Alain de Botton nieuwe bijschriften plakken bij de kunstwerken in het Rijksmuseum; en stelde schrijver Nico Dijkshoorn een audiotour samen in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Museum de Fundatie in Zwolle gaat nu nog een stap verder. Dat laat de 'palingsound' van het Volendamse zangduo Nick (Schilder) en Simon (Keizer) een alliantie aangaan met de beeldende kunst. Acht Nederlandse kunstenaars lieten zich inspireren door de songs op het nieuwe album 'Open' van Nick en Simon. Deze kunstwerken én de muziek van het duo zijn gebundeld op een tentoonstelling, die morgen opent. Museumdirecteur Ralph Keuning en Nick en Simon vertellen over deze opmerkelijke combinatie.

undefined

Ralph Keuning: Brug slaan naar een jong publiek

Nick en Simon in 'zijn' museum. "Fantastisch toch", zegt directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie. Hij organiseert wel vaker laagdrempelige tentoonstellingen, van bijvoorbeeld Jeroen Krabbé en Tjalf Sparnaay. Met het Volendamse zangduo gaat hij nu voluit op de populaire toer.

Samen met Nick en Simon maakte hij een expositie van kunstwerken die zijn gebaseerd op hun nieuwe album. Bij elk kunstwerk krijgen de bezoekers een 'geluidsdouche' van een song van Nick en Simon over zich heen.

De hele derde verdieping heeft de directeur ervoor ingeruimd. Hij benadrukt dat hij Nick en Simon niet in huis haalt om de bezoekcijfers op te krikken. "Die zijn al uitstekend. Ik hoop er mensen mee te lokken die hier nooit komen. Drieënhalf miljoen Nederlanders bezoeken musea. Die categorie komt toch wel naar onze lopende tentoonstellingen over William Turner, Barbara Klemm en Ellen Auerbach. Ik mik met Nick en Simon op de 13,5 miljoen mensen die nooit naar een museum gaan. Als deze debutanten eenmaal over de drempel zijn, leert de ervaring dat ze ook doorlopen naar onze andere tentoonstellingen. Misschien ontdekken ze zo hoe mooi Turner kon schilderen en komen ze later nog eens terug."

Keuning heeft lak aan critici die vinden dat hij van het museum een pretpark maakt. "Musea móeten midden in de wereld staan en niet een soort van rare niche zijn."

Van nieuwkomers in zijn museum hoort hij vaak dat ze zich 'dom' voelen, omdat ze niet snappen wat ze zien. "Ik zeg altijd: loop eens rond en ga pas goed kijken als iets je aanspreekt. Als museum heb je ervoor te zorgen dat je bezoekers ook ergens wat houvast hebben. We worden door het hele land gefinancierd. Nou, dan mogen mensen hier ook wel iets uit hun eigen wereld herkennen. Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum is mijn grote voorbeeld. Die laat naast alle topkunst ook Nijntje in het Rijks zien. Geweldig vind ik dat."

Het idee voor deze tentoonstelling komt niet uit zijn koker. Keuning: "Hád ik het maar zelf bedacht, toen ik met mijn kinderen elke vrijdagavond naar 'The Voice' zat te kijken met Nick en Simon in de jury. Ik vind ze heel goed, intelligent en sociaal. Helaas moet ik de eer aan hen laten. Toen ze me benaderden dacht ik meteen: wat een geweldige brug naar een jong publiek. Nu krijg ik misschien ook eindelijk de klasgenoten van mijn kinderen - Keuning heeft een drieling van vijftien jaar (red.) - over de vloer."

Acht Nederlandse kunstenaars maakten nieuw werk op basis van de songs op het album 'Open' van Nick en Simon. Het gaat om Ans Markus (hiernaast), Lidy Jacobs (midden onder), Joseph Klibansky, Ruud de Wild (midden boven), Niels Smits van Burgts, David Bade (boven), Ard Doko (links) en Daniëlle Kwaaitaal. Museumdirecteur Ralph Keuning voegde een meisjesportret uit 1931 toe van Gino Severini. "Dat past zo mooi bij het nummer 'Voelt zo goed'." De tentoonstelling duurt t/m 3 januari.

undefined

Nick en Simon: Ons album samen met Turner in de etalage

Nick: "Ik was op een tentoonstelling over de Maya's in Parijs, toen ik me afvroeg: zouden wij ook een expositie kunnen maken rond ons nieuwe album."

Simon: "Een nieuw album van ons heeft geen enorme nieuwswaarde. Daarom zoeken we een verrassende etalage. We zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, zoals ook blijkt uit ons magazine dat vorige week is verschenen."

Nick: "Iedereen in het team was enthousiast over het idee om iets met beeldende kunst te doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bij de kunstelite liggen we niet al te goed. We zijn musea gaan bellen, het Stedelijk en het Rijksmuseum in Amsterdam, het Groninger Museum, de Kunsthal in Rotterdam. Maar musea plannen ver vooruit. Ook zag niet elk museum ons voorstel zitten, tot we bij De Fundatie uitkwamen. We hadden meteen een klik met de directeur. Dat is iemand met een open mind die ook nieuwe uitdagingen zoekt en graag mag provoceren. Een beter museum hadden we niet kunnen vinden."

Simon: "Als ik in Parijs of een andere wereldstad ben, loop ik wel eens een museum binnen. Maar ik ga niet specifiek naar een stad om een museum te bezoeken. Ik denk dat ik wel in de doelgroep val die De Fundatie wil bereiken."

Nick: "Ik ben me gaan verdiepen in Nederlandse kunstenaars om te kijken wie bij ons muziek zou passen. Ze waren allemaal zo benaderbaar en wilden graag meedoen om zo het elitaire en stoffige imago van kunst te doorbreken. Bij Ans Markus verwacht je dat misschien, maar ook David Bade en Daniëlle Kwaaitaal die toch echt in de Amsterdamse grachtengordelsfeer zitten, waren enthousiast. Florentijn Hofman, die bekend werd met die grote gele badeend, had ik er ook graag bij gehad. Maar hij vond zich niet geschikt, omdat zijn projecten vaak drie jaar duren en ook erg kostbaar zijn."

Simon: "Samen met het museum hebben we het idee van die geluidsdouches bedacht. Hoe ze werken, moet ik zelf ook nog ervaren."

Nick: "Het is een nieuwe techniek. Binnen een straal van drie meter hoor je bij elk kunstwerk één van onze songs."

Simon: "De reacties tot nu toe zijn gemengd. Een deel vindt dat wij niet gelinkt kunnen worden aan kunst. Maar wij willen dat juist wel, omdat we ons voortdurend willen vernieuwen en willen blijven verrassen."

Nick: "Ik denk niet dat we er één cd meer door zullen verkopen. Sommigen kunnen het ook totaal niet plaatsen. In Zwolle is er al een satirische avond aan gewijd. Het mooiste is toch als mensen hierdoor naar het museum gaan. Ik gun dat De Fundatie ook van harte. En voor ons geldt: een mooier podium kun je toch niet wensen als popmuzikant. Wij zijn de buren van William Turner. Welke popmusicus kan ons dat na zeggen?"

Simon: "Ik heb voor het eerst van mijn leven de schilderijen van Turner gezien. Fantastisch."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden