Nick Clegg, de nationale boksbal

Vicepremier Nick Clegg had deze week goed nieuws voor de Britten. Na honderd dagen aan de macht was het tijd om de kiezers duidelijk te maken dat het deze regering niet alleen te doen is om massale bezuinigingen om het begrotingstekort terug te dringen, maar dat haar streven naar een eerlijker samenleving minstens zo belangrijk is.

Clegg lijkt sinds zijn draai over de verhoging van collegegelden voor studenten - hij voerde campagne tegen een stijging - meer dan welke minister ook het mikpunt te zijn van de woede over regeringsplannen, ofwel de bezuinigingen. "Ik ben ook maar een mens en geen boksbal", zei hij deze week in een lang interview. Maar ondanks zijn goede bedoelingen kreeg hij weer klappen.

Clegg, die tevens minister van hervormingen is, kondigde stappen aan om de sociale mobiliteit te verbeteren. Labour was op dat terrein nog weinig opgeschoten.

Afkomst, klasse en geld zijn nog altijd zeer bepalend in het Verenigd Koninkrijk en sociale mobiliteit is daarom nog altijd een gevoelig punt. Slechts 7 procent van de Britse kinderen gaat naar een privéschool, maar meer dan de helft van hen wordt medisch specialist, rechter, baas van een beursgenoteerd bedrijf of journalist.

Cleggs eerste belofte in zijn socialemobiliteitsstrategie: een einde aan informele, onbetaalde stages. "Te lang zijn stages het exclusieve domein geweest van mensen met scherpe ellebogen en goede connecties", betoogde de Liberaal Democraat, die deels van Nederlandse komaf is. Het moet niet gaan om wie je kent, maar wat je kan; niet om wie je vaders vrienden zijn.

Een paar uur later onthulde de pers hoe Clegg - oud-leerling van de exclusieve privéschool Westminster - zijn eerste stage bij een Finse bank te danken had aan een goed woordje van zijn vader bij een bevriende bankier. Clegg gaf dat direct toe, maar de beschuldiging 'hypocriet' vloog hem desalniettemin van alle kanten om de oren.

That's rich (dat is sterk), kopte de linkse krant Daily Mirror. De rechtse The Daily Telegraph noemde de plannen paternalistisch en dwaas, en sneerde dat het leek op de publiceitsstunten van Labour 'die vooral uit lucht bestonden'. "Voer geen klassenstrijd, maar verbeter het onderwijs", was het advies van de krant.

Netwerken en contacten spelen in alle lagen van de maatschappij een rol. "De reden dat stages aan de geprivilegieerden zijn voorbehouden, is dat een gewoon kind het zich niet kan veroorloven om voor niets te werken", schreef een commentator.

Cleggs partij bleek ook nog steeds te adverteren voor onbetaalde stages, waarbij alleen reiskosten worden vergoed - dezelfde stages die hij als oneerlijk bestempelde.

Clegg beloofde dat vanaf nu in de selectieprocedures voor stages naam en school verborgen zullen worden gehouden. Ook zouden stagiaires een eerlijker beloning krijgen. Al gaat dat niet direct in, want de partij is op dit moment blut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden