NIBC voorlopig niet naar de beurs

(Novum/Betten) - NIBC, sinds maandag de nieuwe naam van zakenbank NIB Capital, gaat voorlopig nog niet naar de beurs. Dat heeft bestuursvoorzitter Michael Enthoven maandag aangegeven tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

"Eind december hebben we een andere eigenaar gekregen. We willen de komende periode eerst aan de business werken", verklaarde Enthoven. NIBC werd vorig jaar overgenomen door een investeerdersgroep onder leiding van J.C. Flowers & Co.

NIBC zei eerder dat een beursgang mogelijk in 2007 of in 2008 zou kunnen plaatsvinden. Enthoven: "Dat zou nog steeds kunnen, maar voor we aan een nieuw avontuur beginnen, willen we ons eerst focussen op de groei van de business, de uitbreiding van onze activiteiten." De mogelijke beursgang van SNS Reaal dit jaar, wellicht nog voor de zomer, heeft volgens de bestuursvoorzitter geen invloed op de geplande IPO van NIBC. "Wij zijn een geheel andere bank, dat zal elkaar niet bijten."

Met de nieuwe naam NIBC onderstreept de bank naar eigen zeggen de nieuwe fase die voor het bedrijf is aangebroken. NIBC wil de strategie, waarbij de focus ligt op het mid-marketsegment in Noordwest-Europa, de komende tijd intensiveren.

NIBC streeft daarbij naar een verdere diversificatie van de inkomstenbronnen, substantiële verhoging van de provisiebaten en verhoging van de omloopsnelheid van de balans.

"De groei-initiatieven bestaan onder meer uit een uitbreiding van de activiteiten in Duitsland, het opbouwen van een marktpositie in het segment financiële instellingen, expansie van de onroerendgoed-activiteiten, zoals de activiteiten op het gebied van investment management met betrekking tot zowel vastrentende waarden als private equity", zo meldde NIBC maandag.

Enthoven stelde in de toelichting dat autonome groei hierbij het uitgangspunt blijft, hoewel hij kleine acquisities niet uitsluit. "We hebben strategisch gezien een organisch groeimodel, en we zien ook veel mogelijkheden om autonoom te groeien."

NIBC ziet vooral mogelijkheden in Duitsland. Van de totale baten in 2005 werd ongeveer 10% in Duitsland gerealiseerd, en volgens Enthoven lijkt een verdubbeling van dat percentage op termijn zeker niet onmogelijk.

De operationele baten van de zakenbank stegen in 2005 met 11% naar EUR 514 miljoen. De nettowinst liep licht op, van EUR 183 miljoen naar EUR 185 miljoen. "We hebben in 2005 toch bijna EUR 300.000 per medewerker verdiend", zo merkte chief financial officer (CFO) Kees van Dijkhuizen op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden