Update

NFF onderzoekt nominatieprocedure Kalveren na weigering Muller

Regisseur Will Koopman nam de prijs voor Muller in ontvangst. © ANP Beeld
Regisseur Will Koopman nam de prijs voor Muller in ontvangst. © ANP

Het Nederlands Film Festival (NFF) gaat bekijken of de nominatieprocedure voor de Gouden Kalveren veranderd moet worden. Dat meldt een zegsvrouw vandaag naar aanleiding van de weigering van acteur Peter Paul Muller om het Kalf voor zijn rol in de komedie Gooische Vrouwen in ontvangst te nemen.

ANP/Redactie

Regisseur Will Koopman stelde op het podium namens Muller dat 'hij niets met prijzen heeft en dat hij zijn Kalf doneert aan een kinderboerderij'.

Het NFF werd zelf ook 'geheel verrast' door deze actie van de acteur, stelt de woordvoerster. 'Dit was voor ons een nieuwe ervaring', legt ze uit. Voor zover bekend heeft nog nooit eerder in de 31 jaar dat de prijs wordt uitgereikt een winnaar een Gouden Kalf geweigerd. 'Misschien gaan we de procedure in de toekomst veranderen om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt.'

Een optie zou zijn eerst een genomineerde te vragen of hij of zij wel genomineerd wil worden. Dit gebeurt nu bijvoorbeeld ook bij het inzenden van een Nederlandse film voor de Oscars. Als de producent weigert, valt deze eer vervolgens te beurt aan de tweede keuze van de selectiecommissie.

Verder laat de jury via het NFF weten niet te willen reageren op de stortvloed aan positieve, maar ook negatieve commentaren die de politiek geladen speech van acteur Nasrdin Dchar de afgelopen dagen opriep. Hij kreeg een beeldje voor zijn rol in de film Rabat, over drie jongens die per auto naar de Marokkaanse stad rijden.

De hoofdrolspeler maakte meerdere sneren richting de PVV van Geert Wilders. Dit leidde onder meer tot boze reacties van de Provinciale Statenfractie van de PVV in Noord-Holland, die sprak van een 'tenenkrommend moment'. Volgens het NFF heeft 'iedereen die een prijs wint recht op een dankwoord. Het is niet aan de jury om zich in discussie daarover te gaan mengen', aldus de zegsvrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden