NFF-directeur: 'Nederlandse filmwinkel wordt steeds leger'

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

De politiek kleedt de Nederlandse filmwinkel uit. En die gevolgen zullen binnenkort heel breed voelbaar worden. Die noodkreet slaakte directeur Willemien van Aalst woensdagavond op de opening van het Nederlands Film Festival. "De etalage van de Nederlandse film is nu nog rijk gevuld. Maar de winkel erachter wordt steeds leger."

Als de politiek niet heel snel economische maatregelen neemt om de filmsector te stimuleren, slinkt de komende jaren zowel de kwaliteit als kwantiteit van de Nederlandse producties. 'Jaag onze jonge creatieven en talentvolle professionals niet naar het buitenland, maar behoud ze', bepleitte Van Aalst in haar openingsspeech. 'Zorg voor maatregelen die buitenlandse bedrijvigheid aantrekt. En houdt rekening met het publiek dat luid en duidelijk laat merken producties van eigen bodem te waarderen.'

Minister Jet Bussemaker liet deze week weten dat het kabinet langer na moet denken over hoe de politiek de Nederlandse filmindustrie uit haar financiële sores wil halen. Een motie van D66 om dit te onderzoeken werd kamerbreed gesteund. Eerder torpedeerden de regeringspartijen een voorstel om te kijken of Nederland een tax shelter kan krijgen, een belastingmaatregel die in België de filmsector een enorme impuls heeft gegeven en al tientallen miljoenen euro's heeft opgeleverd.

Het NFF opende woensdagavond met de film Hoe duur was de suiker van Jean van de Velde, over het wel en wee op een Surinaamse suikerplantage in de tweede helft van de 18de eeuw. Het festival duurt tot en met 4 oktober. Het thema is dit jaar Naakt en er wordt een grote hommage gewijd aan de overleden Nederlandse actrice Sylvia Kristel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden