New Yorkers voeren campagne in Philadelphia

Vrijwilligers gaan langs de deuren. Beeld Albertine Bloemendal
Vrijwilligers gaan langs de deuren.Beeld Albertine Bloemendal

Vanaf het Obamacampagnekantoor op 8th avenue in New York vertrekken deze ochtend zes bussen vrijwilligers om op deuren te kloppen in Philadelphia, de grootste stad in Pennsylvania. De strijd om het Witte Huis wordt uitgevochten in de swing states, maar de meeste Amerikanen wonen in staten waar het al lang duidelijk is wie er gaat winnen. Om toch een bijdrage te kunnen leveren, reizen veel vrijwilligers af naar buurstaten om partijgenoten te helpen aan het campagnefront.

Albertine Bloemendal

New York, gaat zonder twijfel naar de Democraten, in buurstaat Pennsylvania zijn de verkiezingen op het laatste moment spannender geworden dan verwacht. Het gezelschap dat vanochtend in de bussen stapt is gemêleerd: jong, oud, blank, zwart, latino, ervaren vrijwilligers en mensen die het voor het eerst doen. De laatste groep krijgt van buscoördinator Ilena onderweg een snelcursus canvassen.

Opgedeeld in teams van twee krijgen de vrijwilligers een kaart mee met de huizen die ze voor hun rekening moeten nemen en een lijst met persoonlijke gegevens van de bewoners. "Jullie hoeven niemand te overtuigen om op de president te stemmen,' zegt Ilena. "alle mensen die op de lijst staan hebben al aangegeven op de president te zullen stemmen. Het doel is om ervoor te zorgen dat mensen ook daadwerkelijk naar de stembus gaan."

Als leidraad voor de gesprekken worden er conversatiescripts rondgedeeld, waarop precies staat wat de vrijwiligers moeten zeggen, inclusief beleefdheden. Nadat ze zichzelf hebben geïntroduceerd en hebben geinformeerd naar het welzijn van de gesprekspartner is het de bedoeling dat ze al pratende checken of de gesprekspartner nog steeds van plan is op de president te stemmen. Zo ja, dan volgt de vraag of ze weten waar ze precies moeten stemmen en of ze al gepland hebben op welk tijdstip. "Psychologisch onderzoek laat zien dat als mensen zich hebben gecommiteerd aan een tijdstip, de kans groter is dat ze ook daadwerkelijk op komen dagen," licht Ilene toe.
Aan mensen die moeilijk naar het stemlokaal kunnen komen wordt een lift aangeboden. En tot slot volgt de vraag of de gesprekspartner zich eventueel ook voor de campagne in zou willen zetten, bijvoorbeeld door ook langs de deur te gaan, mensen te op te bellen, of liften te geven op verkiezingsdag. De reacties worden zorgvuldig genoteerd. Bij mensen die niet thuis zijn wordt een herrinneringsstikker met de belangrijkste informatie op de deur geplakt.

"Mocht iemand op de eerste vraag onverhoopt zeggen dat hij van plan is op Mitt Romney te stemmen, dan kap je het gesprek op een vriendelijke manier af en ga je door naar het volgende huis. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we Republikeinen naar de stembus helpen," voegt Ilene er voor de zekerheid nog even aan toe.
Michael Lewis (37) is een van de vrijwilligers uit New York. Vier jaar geleden zette hij zich in voor de Obamacampagne in Florida, een van de belangrijkste swing-states. Hij had niet gedacht dat het dit jaar zo spannend zou worden, maar het eerste debat tussen de presidentskandidaten schudde hem wakker. "Ik begon me daarna knap ongerust te maken. Als ik nog steeds in Florida had gewoond, was ik waarschijnlijk al eerder betrokken geraakt, maar in New York is mijn inzet zinloos. New York gaat toch wel naar de Democraten. Philadelphia is de dichtsbijzijnde staat waar het erom spant."

Lewis vindt het eigenlijk van de gekken dat hij nu in Pennsylvania aan het canvassen is. Hij is erg kritisch over het Amerikaanse kiessysteem, waarin het er niet om gaat wie de meeste stemmen in het land krijgt, maar wie de meeste staten wint. En wie een staat wint krijgt uiteindelijk ook nog eens alle stemmen uit die staat. Hierdoor is het mogelijk dat een presidentskandidaat die de meeste stemmen krijgt niet de verkiezingen wint, zoals All Gore in 2000 overkwam. "Het is echt vreselijk, zegt Lewis, "stel dat ik een Republikein in New York zou zijn, dan zou mijn stem waardeloos zijn. Hij zou gewoon niet eens meetellen. Alle stemmen uit de staat zouden uiteindelijk naar Obama gaan, ook al zou ik niet op hem hebben gestemd."

Het leek er lange tijd op dat Obama Pennsylvania ook in z'n zak kon steken, maar nadat opiniepeilingen de afgelopen weken aangaven dat Romney steeds dichter bij de president in de buurt kwam, besloten de Republikeinen afgelopen week Penssylvania toe te voegen aan het strijdtoneel. Ze kochten een grote hoeveelheid uitzendtijd en stuurden Ann Romney op pad om er campagne te voeren. Het is er nu zo spannend dat Mitt Romney en Paul Ryan de staat nog snel hebben toegevoegd aan hun lijst met campagnestops in de laatste dagen voor de verkiezing.

De Democraten deden dit af als een wanhoopsdaad van Romney die erop zou wijzen dat hij geen duidelijk plan heeft om de verkiezingen te winnen. Dat weerhield hen er echter niet van om ook extra zendtijd in te kopen en Jill Biden er naartoe te sturen. Op het laatste moment is besloten dat ook zwaargewicht Bill Clinton een campagnestop in Pennsylvania zal maken.

Ook op het campagnekantoor in Philadelphia voelen ze de hete adem van de Republikeinen in hun nek. Zonder Pennsylvania zal Obama het een stuk moeilijker krijgen. "We hebben eenentwintig scenarios om de president aan een landelijke overwining te helpen," legt coordinator Sabra Townsend aan de vrijwilligers uit. "Zeventien daarvan gaan uit van een overwinning in Pennsylvania. Tegenover elke drie Republikeinen die hier wonen staan vier Democraten, maar de Republikeinen zijn makkelijker naar de stembus te krijgen." De hulptroepen uit New York zijn dan ook meer dan welkom. "Als de president hier dinsdag wint is dat mede aan jullie te danken!"

Met de bus naar Philadelphia. Beeld Albertine Bloemendal
Met de bus naar Philadelphia.Beeld Albertine Bloemendal
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden