New York wil verhuur Airbnb-woningen inperken

null Beeld anp
Beeld anp

New York wil de verhuur van woningen via Airbnb aan banden leggen. De Amerikaanse staat heeft een wet aangenomen die het eigenaren verbiedt om woningen voor korter dan 30 dagen te verhuren. Op overtreding van de wet staat een boete van 1000 dollar en bij herhaling zelfs 7.500 dollar.

Het is in New York al verboden om delen van een woning te verhuren. De staat wil op die manier voorkomen dat mensen illegale hotels runnen.

'Het is belangrijk om te weten wie je buurman is. Als mensen hun appartement verhuren via Airbnb, krijg je vreemden naast je', zegt statenlid Linda Rosenthal tegen New York Daily News. 'Dan kun je elke avond een ander naast je hebben slapen en dat doorbreekt het gevoel van gemeenschapszin in een gebouw. Dat kan gevaarlijk zijn.'

Airbnb protesteert fel tegen de wet, die overigens nog ondertekend moet worden door de gouverneur van de staat, Andrew Cuomo. Woordvoerder van Airbnb Josh Meltzer noemt de beslissing 'teleurstellend, maar niet verrassend'. 'Dit is enkel ten gunste van de hotelindrustrie. New Yorkers die op deze manier de eindjes aan elkaar wisten te knopen, worden nu de dupe', aldus Meltzer tegen TechCrunch.

Amsterdam
Het aantal toeristen dat via Airbnb accommodatie huurt in Amsterdam is sinds 2013 vertienvoudigd. Het afgelopen jaar stelden verhuurders hun woning gemiddeld 28 dagen open voor verhuur en verdienden daarmee gemiddeld 3.800 euro. Eenderde gebruikt de extra inkomsten om rond te kunnen komen.

Airbnb werd in 2008 opgericht in de Verenigde Staten. Sindsdien is het bedrijf explosief gegroeid. Het succes zorgt voor toenemende kritiek. Zo leidt de continue wisseling van toeristen in de verhuurde huizen tot geluidsoverlast voor andere bewoners.

Voorstanders van de Airbnb-verhuur in New York. Beeld afp
Voorstanders van de Airbnb-verhuur in New York.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden