New York Times roept op tot legalisering van marihuana

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De drooglegging van de VS in de jaren twintig, toen alcohol dertien jaar lang verboden was, bleek niet te handhaven. Met het verbod op marihuana is het eigenlijk hetzelfde: dat moet sneuvelen.

Redactie

Dat zegt niet zomaar iemand, het is een oproep van The New York Times, de meest respectabele kwaliteitskrant van het land. Daarmee lijkt de discussie over de legalisering van marihuana in de VS in een stroomversnelling te komen.

In de afgelopen paar jaar was cannabis al aan een sluipende opmars bezig in de VS. Verschillende staten experimenteerden met het gedogen ervan, soms voor medisch gebruik, soms ook voor recreatief gebruik, bij kleine hoeveelheden. Twee staten, Colorado en Washington, hebben verkoop en bezit van de softdrug zelfs helemaal vrijgegeven.

The New York Times vindt het tijd dat er nu ook op federaal niveau een knoop doorgehakt wordt: marihuana moet gelegaliseerd worden. De schadelijke effecten zijn immers niet groter dan van alcohol en tabak.

Daar staat tegenover dat de vervolging van cannabisbezit wel heel veel maatschappelijke schade teweeg brengt, aldus de krant. In 2012 werden maar liefst 658.000 arrestaties voor cannabisbezit gepleegd, tegenover slechts 256.000 arrestaties voor het bezit van echt gevaarlijke drugs zoals heroine.

Het zijn vooral arme Afro-Amerikaanse jongeren die daar het slachtoffer van zijn. Hun maatschappelijke kansen slinken nog verder, doordat ze al op jonge leeftijd een strafblad krijgen, en in de gevangenis in aanraking komen met het criminele milieu.

Het tegenargument dat cannabisgebruik een 'opstapje' is naar het gebruik van harddrugs, en dus ook veel schadelijke effecten heeft, verwijst de krant naar het rijk der fabelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden