New York revanche voor Barcelona

NEW YORK (ANP, Reuter, AFP) - De 23ste marathon van New York is voor twee deelnemers de revanche voor de Olympische Spelen geweest. Willie Mtolo, de Zuidafrikaanse winnaar bij de mannen, miste Barcelona doordat hij ziek was bij de Zuidafrikaanse selectiewedstrijden en Lisa Ondieki-Martin uit Australie haalde de finish in het Olympisch stadion op de Montjuic niet.

Zowel Mtolo als Ondieki werden in New York een bedrag van ruim 80 000 gulden alsmede een sportauto ter waarde van ruim 60 000 gulden rijker. Het was de eerste maal in de geschiedenis van de bekendste marathon ter wereld, dat de mannen en vrouwen gelijk werden beloond. Ondieki incasseerde bovendien een bonus van ruim 50 000 gulden omdat zij het parkoersrecord scherper stelde.

Voor Willie Mtolo, een 28-jarige Zoeloe die als bankbediende werkt in Durban, was het de tweede overwinning in een marathon buiten zijn eigen land. In Zuid-Afrika won hij van elf marathons er zes en eindigde hij vijf keer als tweede.

De Zuidafrikaan, die in april de marathon van Rotterdam wilde lopen maar dat niet mocht omdat Zuid-Afrika nog niet opnieuw als lid van de Internationale Amateur Atletiek Federatie was erkend, maakte zijn eerste buitenlandse optreden op 21 juni in de Twente Marathon in Enschede, waar hij met grote voorsprong zegevierde in 2.13.39. In New York, waar ruim 25 000 deelnemers uit 91 landen van start gingen, was Mtolo opnieuw ongenaakbaar.

Bijna vijf kilometer voor de finish in Central Park nam Mtolo met een tussensprint afstand van de Mexicaan Andres Espinoza, die in de slotfase bijna anderhalve minuut achterstand opliep. Mtolo finishte na 2.09.29, die tijd is officieus omdat een aantal lopers bij de start te vroeg was vertrokken. Op 3 mei 1986 liep Mtolo in Port Elisaberh zijn beste tijd (2.08.15). De prestatie is nooit officieel in de ranglijsten opgenomen omdat het parkoers in de Zuidafrikaanse stad een groter verval heeft dan is toegestaan.

Mtolo had tevoren niets van een rol als favoriete willen weten. "Ik hoop onder de 2.10.00 te lopen en bij de eerste vijf te eindigen," had hij op een persconferentie enkele dagen voor de wedstrijd verklaard. Tot halverwege de wedstrijd werd het mannenveld aangevoerd door een groep van ruim tien atleten. Kort na het passeren van de 21,1 kilometer viel de groep uiteen.

Espinosa en de Kenyaan Lameck Aguta ontsnapten uit het groepje en liepen ruim vijf kilometer zij aan zij. De 29-jarige Espinosa, vorig jaar in New York tweede (2.10.00) achter landgenoot Salvador Garcia (2.09.28), kwam na ruim 30 kilometer alleen op kop. Bijna vijf kilometer hield hij die positie vast. Toen werd hij ingehaald door Mtolo.

De Zuidafrikaan bleef ruim anderhalve kilometer bij zijn tegenstander en maakte toen de versnelling, die hem uiteindelijk de winst bracht. Espinoza hield op het laatste oplopende stuk in Central Park nog maar net de tweede plaats vast in 2.10.53. Een seconde later werd de Zuidkoreaan Kim Wan-Ki derde.

De naalddunne Lisa Ondieki, echtgenote van de Kenyaaanse wereldkampioen op de 5000 meter, Yobes Ondieki, legde de 42 kilometer en 195 meter tussen de Verrazano Narrows brug en Central Park tussen bijna twee miljoen toeschouwers door de vijf burroughs af in 2.24.40. Het was de beste tijd ooit op het Newyorkse parkoers gelopen. De Australische, die van begin af aan leidde, was daarmee vijftig seconden sneller dan wereldrecordhoudster Ingrid Kristiansen in 1989. De Noorse noteerde destijds een tijd van 2.25.30. In 1981 was de Nieuwzeelandse Allison Roe weliswaar een seconde sneller in New York maar later is gebleken dat het parkoers in New York in de jaren 19761984 155 meter te kort was.

De tijd van Ondieki was de tweede van dit seizoen. Alleen de Russin Olga Markova was dit seizoen sneller. Zij won op 20 april de marathon van Boston in 2.23.43. Markova kwam gisteren in Central Park als tweede vrouw over de eindstreep in 2.26.38. De Japanse Yoshiko Yamamoto, in april tweede in Boston, eindigde als derde in 2.29.58.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden