New York maakt eind aan verhuur via Airbnb

vakantieverhuur | Steeds vaker stuit Airbnb op weerstand en strenge regelgeving. New York staat op het punt de site de voet dwars te zetten.

Via vakantieverhuursite Airbnb een paar nachtjes verblijven in de Big Apple? Nu is dat nog geen enkel probleem, maar New York wil daar een einde aan maken.

De Amerikaanse staat heeft eerder geprobeerd om de verhuur via Airbnb te beperken. Zes jaar geleden besloot de staat New York al dat appartementen alleen voor meer dan dertig aaneengesloten dagen verhuurd mogen worden. Het gemiddelde verblijf in een Airbnb is een stuk korter. Eigenlijk werd Airbnb dus destijds al verboden. Maar noch Airbnb, noch de verhuurders trokken zich iets van deze regel aan. En gehandhaafd werd er tot dusver zelden.

Daarom komt er nu een strengere wet, meldt The Financial Times. Verhuurders die hun woning voor een te korte termijn aanbieden, kunnen rekenen op een boete van maximaal 7500 dollar. In de praktijk kan dat voor Airbnb in New York het einde betekenen. Momenteel staan er zo'n 46.000 New Yorkse woningen op de vakantieverhuursite.

Airbnb probeert de wet nog tegen te houden. Om de staat gunstig te stemmen, wil de vakantieverhuursite verhuurders verplicht gaan registreren. New York kan dan de verhuuractiviteiten in de gaten houden en checken of de verhuurder inderdaad alleen zijn eigen huis verhuurt. Zo kunnen illegale hotels makkelijker worden opgespoord. Ook wil Airbnb belasting gaan innen, wat de staat naar schatting zo'n 90 miljoen dollar per jaar zou opleveren. De verhuursite wijst er verder op dat de nieuwe regelgeving koren op de molen is van de hotelsector, die actief lobbyt tegen Airbnb.

Maar Airbnb lijkt te laat met zijn tegenoffensief. Een politica die heeft meegeschreven aan de nieuwe wet, liet de Financial Times weten dat de concessies van Airbnb 'absoluut niet' voldoende zijn.

New York is niet de enige die strijd aanbindt met Airbnb. Eerder verbood Berlijn het verhuren van complete appartementen via Airbnb en soortgelijke websites. Barcelona legde al boetes op aan Airbnb en concurrent HomeAway van elk 60.000 euro. Ook Nederland probeert meer controle uit te oefenen op de vakantieverhuur. Deze zomer stemde een Kamermeerderheid voor een meldplicht voor verhuurders van vakantiewoningen.

"Airbnb krijgt wereldwijd steeds meer te maken met regelgeving", zegt hoogleraar innovatiewetenschappen Koen Frenken van de Universiteit Utrecht. "New York zet daar nu een volgende stap in. Maar uiteindelijk is het vooral de vraag of de Amerikaanse autoriteiten straks Airbnb zelf aansprakelijk kunnen stellen voor de 'illegale' advertenties die er op de website staan. Onder de huidige e-commercewet mag je die verantwoordelijkheid niet bij de website neerleggen. Maar dat kan nog weleens gaan schuiven."

Frenken wijst erop dat het ook in het belang van Airbnb kan zijn om mee te werken aan heldere regelgeving. "Je ziet nu dat dit hun verdienmodel bedreigt, omdat de publieke opinie zich tegen het bedrijf keert." Volgens Frenken kunnen heldere regels en handhaving leiden tot een nieuwe groep gebruikers. "Met duidelijke regels wordt Airbnb immers ook interessant voor mensen die het belangrijk vinden om zich netjes aan de regels te houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden