New York en Nederland vieren feestje

Nederland en New York City geven de aftrap voor de herdenking van hun vierhonderdjarige vriendschap.

Frank Kools

De ene zag er een molenwiek in, een verwijzing naar de Hollandse molen die in de 17de eeuw in de haven stond van Nieuw-Amsterdam, nu New York City. Een ander de schroef van een schip. Architect Ben van Berkel vertelde zelf al gevraagd te zijn of het een bloem voorstelde.

Maar volgens de Amsterdamse architect, bekend van onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam, viel zijn ontwerp voor een Nederlands paviljoen in Battery Park, het zuidelijkste puntje van het New Yorkse stadsdeel Manhattan, niet terug te voeren op een concrete vorm.

Het was ’een open en dynamische structuur’, zonder voorgevel, waar mensen snel in en uit kunnen lopen, vertelde Van Berkel gisteren op een persconferentie in Manhattan, die de aftrap was voor de herdenking van de vierhonderd jaar oude band tussen Nederland en New York.

De open structuur van het paviljoen past bij het verkeersknooppunt Battery Park. Het park ligt aan de haven, bij metrohaltes en een veerboot. Nederlandse kolonisten bouwden in die buurt een fort, zodat het gebouw ook op een historische, verantwoorde locatie staat.

Het paviljoen met terras is een geschenk van Nederland om te vieren dat in 1609 de Engelse kapitein Henry Hudson in dienst van de West-Indische Compagnie de rivier ontdekte die zijn naam draagt en de basis legde voor de kolonie Nieuw-Nederland.

In Amsterdam, dat ook aan de viering deelneemt, zijn er vooral activiteiten in de eerste week van april, omdat Hudson toen vierhonderd jaar eerder in die stad zijn ankers lichtte. Voor New York ligt het accent op 8-13 september, toen Hudson de baai van New York binnenvoer.

New York krijgt onder meer een Nederlands theaterfestival, een havendag, natuurlijk veel tulpenbollen en exposities in het South Sea Port Museum en het MoMa (Museum of Modern Art). In Amsterdam zijn er tentoonstellingen in het Van Gogh Museum, lezingen en discussies.

Dat New York minder bezig is met de viering dan Nederland bleek op de persconferentie. Burgemeester Mike Bloomberg benadrukte dat het paviljoen zijn burgers geen cent kost. Op de vraag wat hij wou leren van zijn ambtgenoot Job Cohen van Amsterdam zei hij: „Hoe ik mijn begroting in orde kan brengen?”

De New Yorkse pers ondervroeg Bloomberg niet over de herdenking, maar over zijn herverkiezing en hoe het kan dat een nog op te leveren perron in een metrostation twee centimeter te kort is gebouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden