New York boos over verdeling anti-terreurgeld

De onthulling in een boek over een aanslag met gifgas in New York rakelt een politieke storm op.

Newyorkers grappen allang dat maar ergens in de stad een tv-camera hoeft te draaien of Democratisch senator Charles Schummer springt ervoor. Dat bleek zeker waar toen gemeld werd dat Al-Kaida in 2003 een aanval met cyanide in de metro voorbereidde.

De senator, bijgenaamd ’Chuck’, was er als de kippen bij om het complot, dat in het boek van de Amerikaanse journalist Ron Suskind, ’De één-procentdoctrine’, gemeld werd, in zijn strijd tegen het ministerie van binnenlandse veiligheid te gebruiken.

Dat had eind mei een nieuwe verdeling bekend gemaakt van de anti-terreurgelden voor komend jaar. Minister Chertoff van binnenlandse veiligheid gaf New York veertig procent minder dan vorig jaar (ofwel een bezuiniging van 83 miljoen dollar op 207 miljoen). Schummer hekelde ’de stupiditeit’ van dit plan.

Chertoffs voorstellen zorgden begin deze maand voor een golf van verontwaardiging in New York. Aangevuurd door de twee tabloids van de stad, The Post en The Daily News, die de minister harteloos noemden en een man „met hersenen ter grootte van een vogel’’ begonnen Democraten én Republikeinen een gezamenlijke lobby.

Het mikpunt was een ongelukkige passage in de plannen waarin vermeld stond dat New York geen nationale monumenten bezat die bescherming verdienen. Chicago en Atlanta hadden er wel. Schumers directe collega, senator Hillary Clinton, begon met een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden een ansichtkaartenactie. Ze vroegen lezers van de tabloids om Chertoff kaarten van of de Brooklyn Bridge, het Vrijheidsbeeld of het Empire State Gebouw te sturen. „Hierbij een krabbel vanuit één van Newyorks vele monumenten of belangrijke openbare gebouwen’’, luidde de pesterige tekst.

The Daily News vroeg lezers verder persoonlijke brieven te sturen over 9/11. Toen de krant die 6100 brieven op het ministerie aanbood, werden ze geweigerd. Uit angst voor besmetting met miltvuur. ’Ontsla de domste minister ooit’, raasde de krant.

De minister gaf geen krimp. New York werd helemaal niet gekort. Het had alleen vorig jaar extra gekregen en ging nu terug naar zijn oude niveau, stelde hij. Het kreeg nog altijd het meest van alle steden. De Brooklyn Brug was gerangschikt onder de bruggen en niet onder de monumenten, om New York extra geld te geven, stelde Chertoff. Maar of hij na de nieuwe berichtgeving zijn poot stijf kan houden, valt te bezien. Zeker omdat Suskind ook suggereert dat het Al-Kaida-team dat de aanslag op de metro afblies, omdat hij niet dodelijk genoeg zou zijn geweest, nog in het land is. Een inlichtingenman zei persbureau UPI „dat (die stelling) met een korrel moet worden genomen’’.

De politie probeerde ongerustheid onder de bevolking weg te nemen. De woordvoerder verzekerde de bevolking: „We waren op de hoogte van het (mogelijke) plan en namen passende voorzorgsmaatregelen.”

Politieke vertegenwoordigers van New York verzekerden de bevolking om het hardst dat de politie in staat is de metro, die dagelijks miljoenen mensen vervoert, goed te beschermen. Tegelijkertijd bleven ze rekenschap eisen van Chertoff. Waarom geeft hij per inwoner van de staat New York 2,78 dollar uit, terwijl de agrarische staat Vermont 17,24 dollar per burger krijgt en het dunbevolkte Alaska 11,54 dollar. Welke monumenten hebben ze daar?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden