New York boekt triest record: 25.000 daklozen

In heel Amerika is het aantal dakloze families met jonge kinderen de afgelopen maanden gestegen door de economische crisis. ( AFP) Beeld AFP
In heel Amerika is het aantal dakloze families met jonge kinderen de afgelopen maanden gestegen door de economische crisis. ( AFP)Beeld AFP

Een recordaantal gezinnen met jonge kinderen raakt dakloos in New York vanwege de crisis. „We hebben vandaag nog niets gegeten.”

Clayton Armstrong (21) zit met zijn hoofd in zijn handen op de stoep van het inloopcentrum voor daklozen in de Newyorkse deelgemeente The Bronx. „Ik weet het niet meer”, jammert hij.

Hij heeft die ochtend met zijn vrouw Roberta (24) en hun driejarige zoontje anderhalf uur in metro gezeten om bij het inloopcentrum te komen, het enige hulppunt van de gemeente New York waar dakloze gezinnen mét kinderen in nood een tijdelijke kamer kunnen krijgen.

Hij had zijn allerlaatste dollars voor de metrokaartjes bewaard. „We hebben vandaag nog niets gegeten”, verzucht hij. „Gisteren heb ik zelf ook niets gehad. Ik honger mezelf maar uit, zodat mijn zoon in elk geval niet met een lege maag en huilend naar bed hoeft.” Het ventje staart op de stoep emotieloos naar zijn vader.

De Armstrongs hadden al hun hoop op het inlooppunt gevestigd. Maar de ambtenaren hebben hen daar net geweigerd. Omdat ze geen papieren of verklaringen bij zich hebben die aantonen waar zij de afgelopen jaren gewoond hebben en waarom ze daar beslist niet terug naartoe kunnen.

„Hoe bewijs ik dat wij de afgelopen drie jaar een kamer hadden in de flat van mijn tante in Brooklyn? We hadden geen huurcontract. We zaten daar illegaal. Kwitanties van de huur heb ik niet. Ik gaf mijn tante dertig, veertig dollar per week. Als ik werkte. Altijd zwart”, vertelt Clayton.

Een echte, vaste baan heeft hij nooit gehad. Het waren altijd klussen, vooral in de bouw. Die waren heel moeilijk te vinden de laatste maanden. En zijn tante kreeg een nieuwe vriend, met wie het niet klikte. Die beschuldigde Clayton ervan geld van hem gestolen te hebben.

De zaak liep hoog op. „Hij heeft een pistool tegen mijn hoofd gedrukt en gedreigd: ’Ik ga jou heel erg pijn doen’”, zegt Clayton. „En die gozer meent het.” Clayton durft niet terug naar Brooklyn om bij zijn tante een verklaring te halen dat hij bij haar woonde en niet meer welkom is en om hun spullen op te halen.

Het verhaal van de Amstrongs staat niet op zich. In heel Amerika is het aantal dakloze families met jonge kinderen de afgelopen maanden gestegen. New York boekte afgelopen december een nieuw record.

Het zijn vooral alleenstaande moeders die bij het centrum aankloppen. Suthell Beaulieu (21) moest met zoon Steven (3) weg bij haar moeder. „Ze redt het niet met nog acht kinderen.” Cynthia Vargas (24), zwanger en seropositief, werd door haar vriend het huis uitgegooid.

Hoe verschillend de verhalen ook zijn, volgens Patrick Markee van de belangenorganisatie Coalitie voor de Daklozen, is duidelijk dat het recordaantal dakloze gezinnen te wijten is aan de crisis. „De werkloosheid is flink gestegen. Mensen hebben minder te besteden. Dat treft de armsten het hardst en speelt door in zaken als huiselijk geweld. Daarnaast zitten er mensen in de opvang die hun hypotheek niet konden betalen.”

Hij vreest dat de situatie deze zomer nog dramatischer wordt. De werkloosheid blijft stijgen. Traditioneel belanden dan families op straat die in de winter bij familie mochten logeren. „Er is een goede kans dat New York een nieuw record boekt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden