New Orleans zoekt en klaagt op internet

Vandaag is de 9-jarige Alyssa jarig. ” Ze was voor het laatst samen met haar vader, Jason Gill, in zijn huis in New Orleans”, schrijft haar moeder Holly Jacob op de website katrinalost. com.

Holly Jacob weet niet of Alyssa - blauwe ogen en lang blond haar - de orkaan Katrina heeft overleefd.

”Er is een mogelijkheid dat ze naar Houston zijn gegaan. Ik zoek wanhopig naar informatie. Bel me alsjeblieft ! ” ”We zoeken onze 82-jarige moeder en grootmoeder Doris P. Williams”, schrijft ene Margaret-Ann. Ze beschrijft Williams als een kleine, tengere Afro-Amerikaanse vrouw.

”Ze heeft hartproblemen en is erg ziek. We hebben sinds 27 augustus niets meer van haar vernomen. Neemt u alstublieft contact met ons op als u informatie over haar heeft.” Katrinalost. com is een van de tientallen websites die in een razend tempo de lucht in zijn gegaan sinds New Orleans en omgeving overspoeld werden door het meedogenloze geweld van orkaan Katrina. Behalve de lokale tv-zenders WDSU-6, WWL-4 en radiostation WWL radio, die momenteel allen buiten New Orleans uitzenden, is internet voor velen de beste manier om informatie te vergaren over de ramp. Duizenden overlevenden, vluchtelingen, familie en vrienden die zich buiten het rampgebied begeven, wenden zich tot internet om hun vermiste dierbaren te vinden.

”Kan ik ook ergens melden dat het goed met me gaat?”, wil een bezoekster weten van de drukst bezochte website nola. com, van regionale dagblad Times-Picayune uit New Orleans. Bijna alle katrina-websites hebben een gedeelte met ' lost' en een gedeelte ' found'.

Sommige bezoekers van nola. com, maken zich niet zo druk om mensen. ” Zijn alle muilezels wel geëvacueerd voor de storm?”, vraagt iemand zich af. De vraag wordt genegeerd. Ook ijzingwekkende hulpkreten worden op het internet geplaatst. Zoals het bericht van een medewerker van het universiteitsziekenhuis in New Orleans, die gisteren een noodoproep plaatste op neworleans. craigslist. org: ”Help! 1200 patiënten, van pasgeboren baby's tot bejaarden zijn hier gestrand. Deze mensen hebben anderen gered zien worden, maar de reddingsboten zijn hen voorbij gevaren alsof ze hen niet gezien hebben. Veel patiënten zijn al gestorven en er zullen er nog veel meer sterven als er niet SNEL hulp komt.” Op alle internetsites over Katrina bieden Amerikanen van buiten het rampgebied hulp in alle vormen aan: van telefoontjes en sms'jes plegen naar familie en vrienden om te laten weten dat iemand veilig is, tot het sturen of afleveren van voedsel, kleding en medicijnen.

Een man wil graag met ' een groep gelijkgestemde mannen' naar het getroffen gebied om hulp te bieden. ”Voor vrouwen is het niet veilig op een plek waar anarchie heerst”, schrijft de man heldhaftig op het vrijwilligersprikbord van craigslist. org. ”Ik heb veel gereedschap en een sterk lichaam. Wie helpt mij aan een truck om daar te komen?” Veel bezorgde mensen bieden onderdak aan. ” Ik weet dat het wat veris, aangezien ik in Wisconsin woon”, schrijft een bezoeker. ” Maar mijn verloofde en ik hebben ruimte om een klein gezin onder te brengen tot ze weer op eigen benen kunnen staan!” Er schijnen ook alleenstaande mannen te zijn die de ramp aanwenden om in contact te komen met een vrouw. Ze bieden hun woning aan, mits de gegadigde een aantrekkelijke jonge vrouw is. Om dat te verifiëren willen ze van tevoren graag een foto zien.

Amerikanen van buiten het rampgebied zijn vooral benieuwd naar hun favoriete restaurant of hotel - New Orleans is een bekende vakantieplaats, vooral tijdens het jaarlijkse carnavalsfeest mardi gras. De vragen van toeristen zetten kwaad bloed. ” Wat maakt het uit wat er met je favoriete hotel is gebeurd? Hoe kun je zoiets vragen op zo'n moment?”, snauwt iemand terug.

Op de zoek-en vindpagina's wordt, tussen de hulpkreten en zoektochten door, überhaupt veel boosheid en frustratie geventileerd. Vooral over raciale en politieke kwesties. ” Als deze ramp zich in een witter en welgestelder deel van Amerika had voltrokken, was de hulp al veel eerder op gang gekomen”, beweert een anonieme bezoeker. ” Waarom spreken de media van ' plunderingen' als zwarte mensen voedsel uit overstroomde en onbeheerde winkels halen en wordt het ' provisie vergaren' genoemd als het door mensen van andere etniciteiten gebeurt?”, vraagt een vrijwilliger zich af. ” Deze mensen verkeren in nood en de politie moet mededogen hebben. De verzekering dekt diefstal en verlies, maar geen honger en wanhoop.” Een ander is het daar niet mee eens ”Als je andere dingen dan essentiële zaken zoals voedsel en luiers steelt, ben je zeker een plunderaar en een crimineel”, reageert hij. ” Juwelen en elektronica stelen is pure diefstal en heeft niks met overleven te maken. En dat staat los van huidskleur.” President George W. Bush krijgt er op de verschillende discussiefora ook van langs. ” Er zijn al zoveel slechte beslissingen gemaakt door deze ' chimp-in-chief', schrijft een fan van de stad New Orleans. ” Als Bush niet zo nodig een oorlog in Irak moest beginnen, waren we veel beter voorbereid op deze ramp.” Craig uit New Orleans schrijft op bbc. co. uk: ”Mijn vriendin en ik zijn twee van de duizenden die op de vlucht sloegen voor Katrina. Ik ben woedend over het gebrek aan hulp dat de achterblijvers krijgen van het leger en de overheid. Onze militairen verspillen hun tijd in Irak, terwijl ze hier zo hard nodig zijn.” Maar er is ook kritiek op het buitenland. Iemand uit New York vindt dat er een oorverdovende stilte uitgaat van de rest van de wereld.

”Amerika is altijd de eerste die landen in nood de hand reikt, wij krijgen nu niet eens een uiting van medeleven.” Dat vindt een ander niet terecht: ”Doneerde jij geld aan de slachtoffers van de tsunami omdat je iemand wilde helpen of omdat je wilde dat ze bij je in het krijt staan?”, reageert Stephanie Austin uit Texas. ” Amerika kan zichzelf wel helpen en liefdadigheid begint bovendien thuis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden