New Orleans lijkt ramp te ontlopen

Gustav miste gisteren New Orleans zelf, maar passeerde aan de westkant. De ongunstigste kant. De dijken kregen het zwaar te verduren.

 • Orkaan Gustav valt mee
 • Fotoreportage / Gustav in beeld
 • Het water van het Pontchartrain-meer stroomde gisteren over de damwanden die de laagstgelegen delen van New Orleans moesten beschermen. Maar bij het sluiten van deze editie hielden die wanden het, en de pompen in de stad konden de toestroom wegwerken.

  Voor de komst van Gustav, die aan land kwam als een orkaan van categorie 2 en gisteravond was gedegradeerd tot categorie 1, waren ongeveer twee miljoen mensen geëvacueerd. New Orleans, de omringende gemeenten en de staat Louisiana prezen zich gelukkig dat de organisatie daarvan veel beter verliep toen drie jaar geleden orkaan Katrina de stad trof.

  Veel waterkeringen in New Orleans zijn versterkt na de ramp die de stad trof als gevolg van orkaan Katrina in 2005, maar dat werk was nog niet voltooid. Dat zou pas in 2012 het geval zijn geweest.

  Gustav leek in eerste instantie op weg te zijn een grote ramp te veroorzaken. Onderweg naar New Orleans dreigde Gustav een van de warmste stukjes van de Golf van Mexico te passeren en daardoor als minstens een categorie 4 orkaan aan land te komen.

  De storm miste ook New Orleans zelf en passeerde aan de westkant. Maar dat was wel de ongunstige kant. Zoals een weerman van tv-zender FoxNews het de kijkers uitlegde: de wind rond een orkaan draait tegen de klok in, en slaat als een honkbalknuppel het water aan zijn oostkant naar het land toe. De Golfkust vangt dat op als de bijbehorende grote handschoen en druk het de Mississippi en de kanalen in. Het resultaat was een stormvloed die het uiterste vergde van de dijken. Ook dit keer was de dreiging het grootst vanuit het noorden, waar de stad aan een enorm meer, Pontchartrain, ligt.

  Naar schatting 10.000 mensen hebben de opdracht tot ontruiming niet opgevolgd en zijn in de stad gebleven. Van de gemeente New Orleans hadden ze te horen gekregen dat er tijdens de orkaan geen hulp voor hen zou zijn.

  Hoe het dit keer met de stad afloopt is van groot belang voor haar toekomst. Na Katrina keerden geleidelijk steeds meer mensen terug. Als hun herbouwde huizen opnieuw waren ondergelopen, en misschien ook als die grote stormschade blijken te hebben, zo kort na de herbouw, dan zullen ze de stad wellicht voorgoed vaarwel zeggen. Hetzelfde zal gelden voor veel bedrijven. In dat geval heeft Gustav, samen met Katrina, de stad alsnog kleingekregen.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden