New balls please

Tennis is weer in de maand. Vanuit Australië komen de komende dagen weer reeksen uitslagen tot ons. Niets is leuker om die in de ochtenduren te spellen: wie wint van wie?

Vanuit die tenniswereld hebben wij niet kunnen (of willen) zien hoe een kwartet van die grootverdieners de maand december heeft doorgebracht. Die maand wordt door vele toptennissers gebruikt om uit te rusten, aan het strand te liggen, de conditie weer op te bouwen en links en rechts (zeker in de USA) wat goedbetaalde demonstratiewedstrijden te spelen.

De heren Roddick en Fish en de broertjes Bob en Mike Bryan vonden echter een andere invulling. Ze huurden een bus, lieten die luxe inrichten (veel tv-toestellen, zes grote bedden, een handige keuken) en doorkruisten het midden van de VS. Ze reden van tennispark naar playground, pakten uit, speelden er met kids en wie maar wilde, gaven handtekeningen en trokken verder. Ze leefden van junkfood, harde muziek, hadden lol, pokerden een gat in de nacht, speelden een setje of wat en trokken weer verder.

Hun dagelijkse dingen verpakten ze veelal in weddenschappen die hilarische uitkomsten kenden. Zo konden verbaasde reizigers langs de snelweg in de buurt van Nashville om drie uur 's nachts de heren Roddick en Fish in hun boxershort aantreffen terwijl ze loopoefeningen deden, hen opgedragen door de broertjes Bryan. Dat moet een gek gezicht geweest zijn, maar juist vanwege het vrijblijvende aspect van deze My Ride Bus Tour, kon het allemaal.

Buitenstaanders beschreven de acties van de vier spelers als 'studentikoos, grappig en openhartig tegenover vreemden'.

Roddick vond het heerlijk om volkomen verbaasde huismoeders die op hun baantje moeizaam een balletje stonden te slaan, te helpen en moeiteloos speelde hij mee in een dubbelpartij met high-schoolstudenten die hun ogen uitkeken.

Het best waren de demonstratiewedstrijdjes die de vier speelden waarin ongelofelijk gelachen werd, het publiek genoot en de spelers alle acties om wisten te zetten in (inderdaad studentikoze) weddenschappen.

Toch was de goodwill die van deze onverwachte tour uitging groot. In de meeste grote steden waar het kwartet optrad (St. Paul, Minneapolis, Memphis, Nashville, Mobile en alles daartussen) genoten mensen van de nu eens niet zelfzuchtige, volkomen vrijuit spelende toppers die nergens een dollar voor vroegen en gewoon de mensen met hun tenniskunsten wisten te vermaken.

Hoe anders is dan ook het korte verhaal van de zusters Williams die de grote modeshow van Tommy Hilfiger in New York bezochten. Terwijl Venus (24 jaar oud) in de zaal zat, vroeg presentatrice Paris Hilton (de opzienbarende vrouw naast Mark Philippousis, zegt men) Serena (23 lentes jong) op het podium te komen. Een kort gesprek eindigde met de complete ontmaskering van Hilton: ,,Hoeveel minuten na elkaar zijn jullie geboren?''

Om dan toch maar te eindigen met heel serieus tennisnieuws. Voor het eerst in de geschiedenis werd de Orange Bowl (zo'n beetje het officieuze wereldkampioenschap voor de tennis spelende jeugd) in de klasse tot 18 jaar verspeeld door twee Afrikaanse Amerikanen.

In deze in Amerika redelijk spierwitte sport is dat opvallend. De tenniswereld dient te weten dat er twee geweldige talenten uit de USA aan zitten te komen. Hun namen zijn Tim Neily (17) en Donald Young (15). Young kan alles goed en Neily heeft een zo harde en zuivere forehand dat hij gaten in gravel, gras en hardcourt slaat. Hij wordt getraind door de man die ooit Roddick 'maakte', Tarik Benhabiles.

Nu is de vraag of Neily over, pak weg, vijf jaar, in een bus gaat rondtoeren om de Amerikanen van de straat het gospel van tennis bij te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden