New Balance brandt zich aan Trump

null Beeld Wikimedia
Beeld Wikimedia

Tegenstanders van Donald Trump steken hun New Balance-schoenen in brand of spoelen ze door het toilet terwijl neonazi's ze uitriepen tot de 'officiële schoenen voor blanken'. De commotie rond het 110 jaar oude Amerikaanse schoenenmerk ontstond nadat een directielid zich positief uitliet over de verkiezing van Donald Trump.

Paul Ruiter

Directielid Matthew LeBretton van New Balance reageerde tegenover The Wall Street Journal positief op de Republikeinse overwinning. "Eerlijk gezegd hebben we met de verkiezing van Trump het idee dat de dingen in de juiste richting gaan". Dat zei LeBretton omdat Trump een fel tegenstander is van het vrijhandelsakkoord TPP (Trans-Pacific Partnership), waar Obama een groot voorstander van is. Tegenstanders van Trump zagen daarin dat New Balance zich uitsprak vóór de nieuw verkozen president.

Vrijhandelsakkoord

Maar New Balance reageerde dat het alleen tegen het vrijhandelsverdrag is. Dat verdrag - dat de VS hoopt te sluiten met twaalf landen rond de Grote Oceaan - zou concurrenten van het bedrijf die hun sportschoenen buiten Amerika laten maken in de kaart spelen, vindt New Balance. Het bedrijf heeft al zijn fabrieken in Amerika staan. Trump bestempelde TPP tijdens zijn campagne als 'waanzin' en als 'cadeau voor China'. Niet onbelangrijk is te vermelden dat ook Hillary Clinton (en Bernie Sanders) tegen het akkoord waren.

Trump

Verschillende Amerikanen reageerden verontwaardigd op de uitspraak van LeBretton. Het leidde tot de verbrandingsfoto's en doorspoelfoto's op social media.

Het bedrijf liet in een reactie weten achter zijn kritiek op TPP te blijven staan. "We willen meer schoenen maken in de VS, niet minder", reageerde de schoenengigant in The Boston Globe . Het bedrijf stelde dat het tijdens de voorverkiezingen al achter de kandidaten stond die meer productiebanen in Amerika wilden creëren, en dat zal blijven doen. In een tweede verklaring zei New Balance - om tegen te spreken dat het achter alle standpunten van Trump staat - te geloven in 'wereldwijd wederzijds respect, integriteit, gemeenschap en de mensheid'.

Context

Anderen reageerden positief op de pro-Trump uitspraak. The Daily Stormer, een weblog voor neonazi's, eiste de schoenen van New Balance op voor de 'blanke man'. "New Balance maakt een gebaar om blanken en productie in de VS te steunen", schreef Andrew Anglin, oprichter van de site, in een bericht. "Dit wordt fantastisch. We kunnen elkaar straks herkennen aan onze sportkleren."

New Balance reageerde daarop in een officiële reactie dat het bedrijf "onverdraagzaamheid en haat in geen enkele vorm tolereert". De uitspraak die LeBretton deed over Trump en het handelsverdrag is volgens het bedrijf van de verkeerde context voorzien.

Lonsdale

New Balance wil koste wat kost voorkomen dat zijn schoenen en kleding hét merk voor extreemrechts in Amerika worden. De schoenengigant dreigt hetzelfde te overkomen als wat het Engelse kledingmerk Lonsdale zo'n tien jaar geleden in Nederland overkwam. Dat merk werd populair onder neo-nazi's en rechts-extremisten. Die zagen in de naam Lonsdale overeenkomsten met de NSDAP-partij van Adolf Hitler. Het merk werd een synoniem voor rechts-extremisme, racisme en onverdraagzaamheid. Jonge aanhangers stonden bekend als 'Lonsdalejongeren'. Later bleek uit een rapport van de AIVD dat het overgrote deel van de jongeren die de truien van Lonsdale droegen, niet daadwerkelijk extreemrechts was.

Lonsdale lanceerde een campagne om zijn negatieve imago op te frissen, onder de leus 'Lonsdale loves all colours'. Toch besloot het moederbedrijf achter Lonsdale de verkoop in Nederland te stoppen in 2005. Vanwege het slechte imago.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden