New-agers: ga op zoek naar Bin Laden in jezelf

AMSTERDAM - Niet alleen dominees, priesters en imams laten zich horen na de ramp in de Verenigde Staten. Ook new-agegoeroes komen de naar troost en antwoord zoekenden tegemoet.

Van de redactie religie & filosofie

Vier van hen riepen daags na de aanslagen op om een weeklang elke nacht om drie uur (Nederlandse tijd) te bidden. ,,Voel eenvoudigweg de aanwezigheid van miljoenen over de hele wereld die bidden dat al het geweld ophoudt.'' De oproep staat onder meer op de website van De Spirituele Krant.

De vier new-agegoeroes genieten ook buiten eigen kring bekendheid. Het zijn James Redfield, beroemd door 'De Celestijnse belofte', Neale Donald Walsch, in Nederland niet uit de boekentoptien weg te slaan, Doreen Virtue, engelendeskundige, en James Twyman, 'vredestroubadour'.

Twyman kreeg tijdens de oorlog in Kosovo 'vergeten waarheden' te horen van de Afgezanten van het Licht. Van deze spirituele meesters leerde hij dat wij allen één zijn. Dat strekt zich in de visie van Twyman óók uit tot Osama bin Laden.

De Spirituele Krant: ,,We hebben allemaal Bin Laden in onszelf. Wij zijn één met hem, en hij met ons. Net zoals wij één zijn met Nelson Mandela, Michael Gorbatsjov, Mansukh Patel, en met ieder mens op aarde. Dus ook met de mensen die in wanhoop van het World Trade Center omlaag sprongen, de dood tegemoet. En we zijn ook één met de passagiers in de vliegtuigen die zich in het World Trade Center boorden.''

Dat klinkt misschien vreemd, geeft de (anonieme) auteur toe. ,,Maar volgens James Twyman en vele anderen die deze principes begrijpen, wordt het de hoogste tijd dat we deze fundamentele waarheid over onszelf onder ogen zien. Dan pas kunnen we de stap zetten naar een wereld van vrede.'' Wie dit beseft, zal nooit meer haten. ,,Wraak nemen lost dus nooit iets op, want je neemt dan wraak op jezelf.''

De bid-actie loopt tot en met vannacht. Daarnaast startte gisteravond om 18.00 uur (Nederlandse tijd) een wereldwijde 'meditatie voor eenheid'. De oproep daartoe komt van het Earth Rainbow Network. Drie woorden staan centraal: liefde, licht en leven. De religieuze bezinning is bedoeld om ,,ons gevoel van afscheiding te laten varen en te beseffen dat we allemaal één zijn''. De meditatie zal elke dag op hetzelfde uur plaatsvinden en doorgaan 'zo lang als nodig is'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden