Nevenfuncties: Liefdadigheid of eigenbelang?

1) Harry van Bommel (SP): Keerpuntcoördinator Zwemvereniging De Meeuwen

2) Dion Graus (PVV): Dierenambassadeur

3) Sybrand Buma (CDA): Lid bestuur familiestichting Buma

4) Bart de Liefde (VVD): Bondsscheidsrechter KNHB

5) Harry van Bommel (SP): Houder van het weblog: www.harryvanbommel.nl

Redactie: Cyntha van Gorp, Teun Lagas en Ingrid Weel

Henk Krol (50Plus) heeft het gevoel alsof hij al sinds september in een kermisattractie ronddwaalt. "Ik moest keihard aan de slag", zegt hij dit weekend tegen het Algemeen Dagblad als excuus waarom hij vergeten was zijn nevenfuncties door te geven aan zijn nieuwe werkgever. "In Den Haag kom je in een cakewalk terecht."

Eerder verontschuldigde hij zich ook al tegenover een journalist van Trouw dat hij ingestemd had met het zwaarder belasten van vermogende ouderen. "Ik zat net een week in de Kamer toen we daarover moesten besluiten", klonk het verweer. En in die eerste drukke week had de directeur van Best Publishing Group (BPG), tevens uitgever van de Gay-krant, dus ook al zijn bijbanen moeten doorgeven. Hij kwam er niet aan toe.

"Dat is misschien niet zo wijs geweest", verklaarde Krol na publicatie hierover in het AD. Al vindt de politicus niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Als het partijbestuur van 50Plus werkruimte zoekt en je hebt zelf kantoorruimte, is het toch logisch dat je daar gaat zitten? Bovendien wil Krol dolgraag van het noodlijdende bedrijf af. Met een gerust hart zegt Krol daarom dat hij het allemaal onbezoldigd doet.

Onbezoldigd
Er zijn heel wat Kamerleden die bedrijfjes beheren, maar toch menen niets te verdienen. Zo is Betty de Boer (VVD) mede-eigenaar van een bedrijfshal die deels wordt verhuurd, maar niet dat De Boer daar ooit een cent van ziet. VVD'er René Leegte is eigenaar van 'Publieke Zaken' (Pensioen BV); onbezoldigd.

Als de inkomsten discutabel zijn, kun je ook dat vakje leeg laten, moeten zijn collega's in de VVD-fractie, Helma Lodders en Ard van der Steur hebben gedacht. Lodders is voor een deel de trotse bezitter van een windmolen. Onbekend is of haar dat iets oplevert. Of het historisch antiquariaat van Van der Steur winstgevend is, worden ook in de gegevens die zijn opgegeven aan de griffie van de Tweede Kamer niet duidelijk.

Het ondernemen zit de VVD'ers trouwens in het bloed; Ronald Vuijk heeft een adviesbureau onder zijn hoede: International Consultancy Delft. Inkomsten? Onbekend. Naast het hebben van een bedrijfje voor de hobby, zijn er ook Kamerleden die boeken schrijven zonder dat dit wat oplevert.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib ontving in 2011 nog wel ruim 3000 euro voor haar boek 'Couscous op zondag', maar PVV'er Martin Bosma krijgt helemaal niets voor zijn boek 'De schijn-élite van de Valse Munters' uit 2010.

Per huwelijk
Veel Kamerleden opereren soms als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. De een vraagt er geld voor, de ander niet. Henk Krol vraagt er in Eindhoven 53,60 euro per huwelijk voor. Buiten Eindhoven doet hij het gratis. Waar de 50-plusser trouwens de meldingsplicht even ontschoten was, zijn anderen overenthousiast. VVD'er Arno Rutte meldde zelfs welk salaris hij ontving bij Menzis voordat hij Kamerlid werd in 2012.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft het best betaalde bijbaantje. Als bijzonder hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ontvangt hij ruim 18.000 euro. D66-Kamerlid Magda Berndsen zit hem financieel op de hielen; voor haar toezicht op revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee ontvangt ze ruim 10.000 euro per jaar. De oud-korpschef houdt ook nog eens toezicht op stichting De Noorderbrug, wat haar nog eens 4000 euro oplevert.

Nevenfuncties leiden in de praktijk zelden tot problemen. De schijn van belangenverstrengeling wordt niet snel gelegd. Ook bij Henk Krol niet. Bij een eventuele volgende politieke vergissing moet hij het leven in Den Haag echter niet gaan vergelijken met een rollercoaster of achtbaan. Want bij het noemen van te veel attracties kan er plots heel anders worden gekeken naar zijn in 2011 ontvangen onderscheiding van de Tilburgse kermis vanwege zijn bijdrage aan de Roze Maandag.

0pmerkelijke bijbanen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden