Nevels rond Fifa-ambities Van Praag

Aanval op Blatter zou zeker mislukken en nu lijkt ook krachtenbundeling met andere tegenkandidaten van de baan

In het zicht van de voorzittersverkiezing van de wereldvoetbalbond Fifa, volgende week in Zürich, haakt KNVB-voorzitter Michael van Praag mogelijk als kandidaat af. Berichtgeving in de Volkskrant als zou hij zich terugtrekken en dat vandaag op een persconferentie bekendmaken, werd gisteren door zijn team 'prematuur' genoemd.

Met Van Praag zou ook oud-voetballer Luis Figo terugtreden om ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, in dat geval nog de enige uitdager van de zittende voorzitter Sepp Blatter. Maar Figo liet weldra weten dat hij zijn campagne zou voortzetten. Van een persconferentie zou in zijn kamp niets bekend zijn.

Als Van Praag zich terugtrekt, zou dat niet verrassend zijn. Van meet af aan konden hij en zijn mede-uitdagers als kansloos worden ingeschaald tegen Blatter, die vooral in Afrika en Azië massaal wordt gesteund. Opmerkelijk zou slechts het moment zijn.

Van tal van kanten werd in de voorbije maanden aangedrongen op bundeling van de oppositie, om nog enige kracht te kunnen ontwikkelen en de indruk van verdeeldheid weg te nemen. Van Praag zinspeelde er eerder op dat dit begin mei zou kunnen gebeuren, waarna de enige tegenkandidaat nog enkele weken tegen Blatter zou kunnen strijden.

Maar de uitdagers kwamen pas vorige week voor overleg bijeen. Van Praag had even eerder in Voetbal International gezegd het niet correct te vinden nu nog te stoppen tegenover de landen die hem steun hadden toegezegd: België, Zweden, Schotland, Roemenië en de Faeroër-eilanden in eerste instantie, en later Suriname.

Nu hij zich wel zou willen terugtrekken, is er nauwelijks nog tijd voor een enkele tegenkandidaat om de vuist te ballen. Ook anderszins lijkt het er niet op dat er een doordacht pact wordt gesloten. Als Figo toch zou doorgaan, wat hij voorlopig zegt te doen, zou Van Praag zijn terugtrekken volgens de Volkskrant zelfs heroverwegen.

Van Praag verwierf in de achterliggende maanden minder steun dan prins Ali, die over meer geld en (als Fifa-bestuurder) betere contacten beschikte. De KNVB had voor de campagne van Van Praag 400.000 euro uitgetrokken. Om de verkiezing volgende week vrijdag in Zürich te winnen zijn 105 stemmen nodig van de 209 bij de Fifa aangesloten landen. Blatter lijkt er al van honderd verzekerd (54 Aziatische bonden en 46 Afrikaanse), en ook in Midden- en Zuid-Amerika heeft hij veel steun.

Een teken aan de wand was voor Van Praag al dat een groot Europees land als Engeland zich niet achter hem schaarde, maar achter prins Ali. De Europese voetbalunie Uefa, die zijn bonden wil oproepen om op Ali te stemmen, zou Van Praag hebben overreed om terug te treden.

"Zoals bekend was een discussie tussen de kandidaten over een eventuele krachtenbundeling voorzien", liet Van Praags team weten. "Het gemeenschappelijk doel is verandering teweeg te brengen bij de Fifa."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden