Nutteloze kennis
Neushoorn of kat: drol ligt er in 12 tellen
Elk zoogdier doet het en elk zoogdier doet er even lang over. Van muis tot olifant, van hond tot zwijn, allemaal legen ze in een seconde of twaalf hun darmen. Het is logisch dat poepen in de natuur een haastklus is, schreven Amerikaanse biologen onlangs. "De lucht trekt roofdieren aan. Een dier wil zich daarom snel te ontlasten. En dan maken dat hij wegkomt, voordat hij wordt ontdekt."
Maar dat een neushoorn net zo snel klaar is als een kat, verbaasde hen toch. "Drollen zijn er in allerlei soorten en maten", begonnen de biologen hun artikel in hun vakblad Soft Matter. "We gebruiken die variatie om wilde dieren te herkennen en ziektes op te sporen. Maar de fysica van de ontlasting wordt slecht begrepen."
De biologen togen daarom naar de plaatselijke dierentuin en filmden de olifanten, pandaberen en gorilla's bij hun dagelijkse behoefte. Ze noteerden wat te noteren viel, maar kwamen tot de conclusie dat slechts enkele factoren ertoe deden. Alle drollen hadden grofweg dezelfde vorm, ze waren vijf keer zo lang als de diameter van de respectievelijke endeldarmen. Elk dier, groot of klein, poepte met dezelfde, lichte overdruk. En ten slotte: allemaal hadden ze hun snelle stoelgang te danken aan de slijmerige darmwand. "Poepen is niet als het leegknijpen van een tube tandpasta", schreven de biologen. "Maar als een prop die door een pijp glijdt."
Die drie factoren - vorm, druk en glijvermogen - goten de biologen in een universele formule voor de ontlastingstijd. De grootte van het dier zat daar dus niet in. Met die formule konden de biologen ook berekenen wat er gebeurt bij constipatie, als de fecaliën alle vocht uit de slijmlaag hebben weggetrokken: dan duurt een stoelgang 500 dagen. "Dat kun je door maximaal te persen, inkorten tot zes uur."
Maar een gezond mens moet het dus ook in twaalf tellen kunnen. "Tijd om de krant te lezen niet meegerekend."