Neuscorrectie? Liever eerst langs de psycholoog (opinie)

Cosmetische chirurgie kan schaden. Soms heeft de aanvrager eerder therapie nodig.

Het is een misverstand dat plastisch chirurgen zelf kunnen bepalen voor welke patiënt een ingreep al of niet goed uitpakt. Er is tot nu nog nauwelijks onderzoek gedaan naar wie baat heeft bij cosmetische chirurgie. En al was dat wel zo, plastisch chirurgen zijn niet opgeleid voor psychologisch en psychiatrisch diagnostisch onderzoek.

Psychotherapeut Roefke Carmiggelt stelde vorige week in Trouw voor dat iedereen die cosmetische chirurgie wil, eerst langs een psycholoog zou moeten. Een goed plan.

Het is heel goed mogelijk dat plastisch chirurgen nu soms al vraagtekens zetten bij de motivatie en het doel van een patiënt. Er zullen vast ook plastisch chirurgen zijn die deze mensen doorverwijzen naar een psycholoog. Maar vaste procedures zijn er niet. Het komt waarschijnlijk (te) vaak voor dat een patiënt om commerciële redenen toch geopereerd wordt. Of dat de kandidaat vooraf niet wordt ondervraagd over motivatie en verwachtingen.

Er bestaan nu eenmaal allerlei psychische stoornissen die met lichaamsbeeld en ontevredenheid te maken hebben. Voor vele daarvan geldt dat de ontevredenheid met het lichaam een kenmerk is van de ziekte. Deze ziekte blijft, ook na verandering aan het lichaam. Bij Body Dysmorphic Disorder (BDD), bijvoorbeeld, is iemand ervan overtuigd dat er aan zijn of haar lichaam iets niet klopt. Volgens schattingen komt deze stoornis voor bij 1 tot 2 procent van de bevolking. Van de patiënten die om een cosmetisch chirurgische ingreep vragen, heeft mogelijk zelfs 8 tot 15 procent last van deze stoornis.

En dan hebben we het alleen nog maar over BDD; er zijn nog vele andere psychische stoornissen die gepaard gaan met onvrede over het uiterlijk. Het is een overschatting van het specialisme plastische chirurgie om te denken dat deze hele populatie uitgefilterd kan worden door de branche zelf.

Uiteraard zijn er ook mensen voor wie een cosmetisch chirurgische ingreep wonderen doet. Het zou fijn zijn dat zo te houden. Maar helaas weten we nog niet wie deze mensen zijn; laten we dat dan onderzoeken. Zeker nu de vraag naar borstvergrotingen en buikwandcorrecties almaar toeneemt, is het belangrijk om eerst eens serieus wetenschappelijk onderzoek te doen naar de baten ervan.

Het zou goed zijn als plastisch chirurgen samenwerken met psychologen, psychotherapeuten en psychiaters om zo elkaars vak aan te vullen. Het is geen slecht idee om voorzichtiger om te gaan met verzoeken tot plastische chirurgie.

Adviezen van psychologen, psychotherapeuten en psychiaters zouden meer bindend moeten zijn. Anders wordt aan mensen een werkzame behandeling (zoals psychotherapie en cognitieve gedragstherapie, een bewezen effectieve methode voor bovenstaande stoornissen) onthouden!

En dat is zeer schadelijk. Nog los van de ’geldklopperij’. Het is ook in het belang van de chirurg om meer samen te werken. De mogelijkheid om een claim te krijgen van een ontevreden (ex-)patiënt is namelijk niet ondenkbaar.

Er is er een wereld te winnen als de medici en de psychologen in goed overleg allebei doen waar ze goed in zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden