Neus ophalen, niet snuiten

Vaak de handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken. Dat adviseert het RIVM in een campagne over griep en verkoudheid.

Van onze redactie wetenschap

Nederlanders zouden minder vaak verkouden en grieperig zijn als ze wat meer hygiëne in acht namen. Aan de vooravond van de jaarlijkse griepgolf heeft het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) daarom een campagne opgezet met tips om verantwoord te hoesten en niezen. Vanaf maandag liggen er folders bij de drogist.

Wat zijn de belangrijkste tips?

We kunnen de kans op besmetting verkleinen door regelmatig de handen te wassen met water en zeep. Virusdeeltjes verdwijnen dan in het gootsteenputje. Ook helpt het als we onze mond, neus en ogen zo min mogelijk aanraken.

Zijn we toch ziek geworden en moeten we hoesten of niezen, dan dient dit bij voorkeur te gebeuren in een papieren zakdoek die we na het eerste gebruik weggooien. Dus: geen ouderwetse snotlappen meer die dagen in de broekzak blijven zitten en waar al snel geen droog plekje meer op te vinden is.

Het RIVM adviseert verder om deurknoppen regelmatig schoon te maken, beddengoed en knuffels op 60 graden te wassen en woon- en slaapvertrekken goed te ventileren.

Welke snuittechiek werkt het beste?

Het mag dan onsmakelijk klinken, maar het ophalen van de neus is de effectiefste methode om snot te verwijderen. Het grote voordeel is dat je met het ophalen ook de bijholten leegzuigt, wat de kans op een ontsteking ter plekke vermindert.

Wie ervoor kiest om te blijven snuiten, kan zijn neusgaten het beste een voor een doorblazen. Anders dan nogal eens wordt beweerd kan dat geen kwaad, en de reinigende werking is vele malen groter dan bij het trompetteren door beide gaten tegelijk.

En hoesten?

Hoest moeten we vooral niet onderdrukken, stelt het RIVM, want hoesten houdt de luchtwegen schoon. Maar hoest alstublieft in de hand of in een zakdoek, en wend het hoofd daarbij af van andere mensen. Heeft u griep en hoest u bij een ander in het gezicht, dan zal die persoon vrijwel zeker besmet raken, zelfs op een afstand van twee meter.

Verder is het raadzaam om sigarettenrook te mijden. Rook irriteert namelijk de slijmvliezen van de luchtwegen, wat de genezing vertraagt.

Hoeveel zieken kunnen we met deze tips voorkomen?

Daar zijn geen schattingen over gemaakt, zegt Aura Timen, arts bij het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Maar het is volgens de deskundige zo goed als zeker dat mensen zichzelf en hun omgeving optimaal beschermen als ze de tips opvolgen. „Honderd procent garantie heb je niet, maar je kunt het risico wel flink verkleinen.”

Waren er geen prangender onderwerpen voor een campagne?

„Verkoudheid en griep zijn een jaarlijks terugkerend probleem”, antwoordt Timen. „Verkoudheid is inderdaad niet zo ernstig, maar omdat er veel mensen door worden getroffen is de impact op bevolkingsniveau toch groot. Griep kan bij risicogroepen wel ernstig zijn. We denken dat er jaarlijks duizend tot tweeduizend mensen aan overlijden.”

Over griep en verkoudheid worden bovendien veel vragen gesteld bij GGD’s. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld onzeker over de griepprik of over het gebruik van paracetamol. Ook daar geeft de folder van de RIVM informatie over. Dat alles rechtvaardigt de campagne, aldus Timen. Iets vergelijkbaars geldt volgens haar voor eerdere RIVM-campagnes uit 2007, over de ziekte van Lyme en hoofdluis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden