’Neuroloog vertrouwde te veel op MRI-scans’

De Twentse neuroloog die volop verkeerde diagnoses stelde, heeft die fouten niet opzettelijk gemaakt, aldus een hoogleraar neurologie.

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft waarschijnlijk te veel vertrouwd op de techniek bij zijn diagnoses. Dat is een fout die vaker wordt gemaakt in de neurologie.

Dit schrijft de hoogleraar neurologie Rien Vermeulen vandaag in een opinieartikel in Trouw. Volgens Vermeulen, hoofd neurologie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, heeft Jansen Steur te veel waarde gehecht aan aanvullend onderzoek, zoals MRI-scans. „Het probleem is dat scans afwijkingen laten zien die bij een bepaalde ziekte voorkomen, maar die afwijkingen kunnen ook gezien worden bij andere ziekten, zelfs bij gezonde mensen.”

Bij de Hengelose letselschadespecialist Yme Drost hebben zich tot dusver 90 ex-patiënten van Jansen Steur gemeld die zeggen dat er bij hen onterecht de diagnose ziekte van Alzheimer of MS is gesteld. Drost heeft het Medisch Spectrum Twente aansprakelijk gesteld en aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Jansen Steur werkte tot 2004 in dit ziekenhuis.

Het ziekenhuis stelt een onderzoek in naar de affaire. Gisteren werd bekend dat de oud-burgemeester van Hengelo, Wolter Lemstra, dit onderzoek gaat leiden.

Volgens hoogleraar Vermeulen moeten neurologen veel meer praten met patiënten. Daaraan ontbreekt het te vaak, schrijft hij. De overheid stimuleert de grote nadruk op technisch onderzoek, aldus Vermeulen. Hij verwijst ook naar de subsidie van 4,5 miljoen euro die het Alzheimercentrum van de Vrije Universiteit deze maand kreeg voor vernieuwing van de polikliniek voor Alzheimer-patiënten. Vermeulen: „Ook in dit centrum ligt de nadruk op technisch onderzoek en snelheid, een combinatie die vrijwel zeker tot foute diagnoses zal leiden.”

Het hoofd van het Alzheimercentrum van de VU, hoogleraar neurologie Philip Scheltens, spreekt Vermeulen tegen. „In ons centrum wordt de diagnose bij dementie gesteld door een team van artsen. En wij doen dat volgens alle richtlijnen. Ik denk eerder dat het bij dit soort moeilijke diagnoses lastig is als je in je eentje werkt, zoals deze neuroloog. De reactie van Vermeulen is kinnesinne, omdat wij subsidie hebben gekregen.”

Letselschadespecialist Drost denkt dat de opmerkingen van Vermeulen ’hoogstens voor een deel van de dossiers’ gelden. „In de meeste gevallen is er bij mijn cliënten geen enkel serieus onderzoek gedaan. De neuroloog heeft vaak zelf testresultaten ingevuld, zonder dat die testen zijn gedaan. Er is in deze zaak meer aan de hand.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden