Neuroloog Sanders, die in opspraak raakte, overleden

De in opspraak geraakte neuroloog Evert Sanders is dinsdagavond onverwacht overleden. De arts stierf volstrekt onverwacht een natuurlijke dood, zei zijn advocaat Coen Verberne gisteren. Juist afgelopen maandag bepaalde het regionaal tuchtcollege dat Sanders voorlopig alleen onder toezicht van een andere arts mocht werken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg legde de arts in februari per direct een werkverbod op vanwege onjuiste diagnoses en behandelingen.

De uitspraak van het tuchtcollege ging minder ver dan de wens van de zorginspectie om MS-expert Sanders definitief uit zijn beroep te zetten. Wel verklaarde het tuchtcollege alle door de inspectie gedeponeerde klachten gegrond. "De kritiek is stevig, maar we zijn redelijk verheugd en opgelucht", reageerde advocaat Verberne maandag na de uitspraak. Volgens hem wilde Sanders weer aan de slag.

Sanders werkte twintig jaar als neuroloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Dat ziekenhuis stelde eind 2011 een onderzoek naar hem in. Dat leidde tot schorsing in dit ziekenhuis, een melding aan de inspectie en nader onderzoek door de Nederlandse Vereniging van Neurologen. Het conceptrapport was voor de inspectie reden voor een acuut werkverbod. Sanders werkte op dat moment als waarnemer in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Het werkverbod en de tuchtzaak tegen Sanders volgden op de commotie rond neuroloog Ernst Jansen Steur, ook vanwege behandel- en diagnosefouten. De zaak tegen Sanders werd voortvarend aangepakt. Hij verzette zich in februari tegen een werkverbod op grond van een conceptrapport waarop hij nog niet had kunnen reageren.

(TROUW)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden