Neurologen: De blindedarm is mogelijk de bron van parkinson

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De appendix is misschien toch actiever dan we denken: mensen zonder krijgen minder vaak parkinson.

Een bron voor de ziekte van Parkinson ligt in het wormvormig aanhangsel van de blindedarm. Mensen bij wie die appendix op jonge leeftijd is verwijderd, krijgen minder vaak de ziekte. De appendix is een vergaarbak van eiwitten die de kans op parkinson verhogen.

Dat blijkt uit een studie die donderdag verschijnt in vakblad Science Translational Medicine. Het appendix mag dan de naam hebben een nutteloos ­overblijfsel te zijn uit vervlogen ­tijden, beweren Amerikaanse en Zweedse neurologen. “Ons onderzoek toont niet alleen aan dat de blindedarm een belangrijke rol speelt bij de ziekte”, verklaren zij. “Het wijst ook de weg voor een nieuwe behandeling.”

Verdachtenbankje

Nu zaten de darmen al langer in het verdachtenbankje, de darmflora om precies te zijn. Dat is niet zo’n gekke gedachte. Constipatie is bijvoorbeeld soms een voorbode van parkinson. Bovendien is het hersengebied waar de ziekte zich middels eiwitophopingen manifesteert, via een zenuwbaan direct verbonden met de darmen. Dit onderzoek geeft nieuwe voeding aan die theorie.

De onderzoekers bestudeerden een groot databestand dat terugging tot 1964 en gegevens bevatte van 1,7 miljoen Zweden. Daaruit bleek dat mensen die een blindedarmoperatie hadden ondergaan, 19 procent minder vaak parkinson kregen. Bij mensen die op het platteland leefden, was de reductie zelfs 25 procent.

Een verklaring voor dit verschil geven de artsen niet, maar het rijmt volgens hen wel met het gegeven dat de ziekte onder deze bevolkingsgroep vaker voorkomt.

Daarnaast bleek dat de operatie de ziekte kan vertragen. Bij mensen die zo’n operatie hadden gehad en toch parkinson kregen, openbaarde de ziekte zich gemiddeld 3,5 jaar later. Parkinsonpatiënten zelf hadden geen baat meer bij de ingreep. Ten slotte: de blindedarmoperatie had geen effect op het ontstaan of verloop van de erfelijke varianten van parkinson.

Kenmerkende klonteringen

Daarnaast troffen de onderzoekers in verwijderde appendices grote hoeveelheden van het eiwit alfa-synucleïne aan. Klonteringen van misvormde varianten van dit eiwit zijn kenmerkend in de hersenen van parkinsonpatiënten. Tot hun verbazing zaten die klonteringen ook in de appendices van verder gezonde personen. In de darmen zijn ze dus heel normaal, schrijven ze. “Hun aanwezigheid kan niet de enige oorzaak zijn. De ziekte van Parkinson treft nog niet 1 procent van de bevolking. Er moet nog minstens één ander mechanisme in werking treden.”

Dat beaamt Henk Berendse, hoogleraar neurologie en parkinsonspecialist in het Amsterdam UMC. “Het feit dat het risico 20 procent lager is en niet nul is geworden, wijst erop dat ze niet dé oorzaak te pakken hebben. Het lijkt me daarom niet verstandig als iedereen nu preventief zijn appendix zou laten verwijderen.”

Toch noemt hij het een interessante bevinding. Het sluit aan bij eerdere studies die wezen op de rol van de darmen. “Maar je weet niet wat de rol is. Ligt daar de oorzaak, versnellen ze de ziekte of raken ze alleen maar betrokken bij het verloop van parkinson?”

Lees ook: ‘Had ik nog maar een moeder’

De moeder van journalist Esther Hoff (42) heeft parkinson. Hoff verlangt naar de tijd dat ze haar moeder nog stevig vastpakte en knuffelde. De parkinson-dementie drijft een wig tussen hen. Haar moeder zit vol verwijten, al jaren. ‘Haar ogen bezien me alsof ik een vreemde ben.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden