Netwerken stabiel, maar dat kan nog beter

Mobiele telecomaanbieders hebben geen haast met het maken van noodplannen

Telecomaanbieders hebben te weinig aandacht voor de bedrijfszekerheid van hun netwerken en diensten. Nederland had in de tweede helft van 2012 23 grote storingen in het telefoon- en dataverkeer. Ze duurden langer dan vier uur en troffen tienduizenden mensen. Soms was 112 niet bereikbaar. Stroomuitval en problemen met hard- en software waren de belangrijkste oorzaken van de storingen.

Dit maakte het Agentschap Telecom, de 'havenmeester' van de telecommarkt, bekend in zijn verslag over 2012. Volgens het Agentschap, dat valt onder het ministerie van economische zaken, heeft Nederland 'zeer stabiele netwerken', maar is uitval niet uitgesloten.

Telecombedrijven zijn sinds juli 2012 verplicht om grote storingen te melden. Daarnaast moeten ze sinds een half jaar een continuïteitsplan hebben, waarin ze uitleggen hoe ze storingen voorkomen.

Van de 500 onderzochte aanbieders had driekwart zo'n plan niet. Van de grote aanbieders, met een omzet hebben van 20 miljoen euro of meer, waren er vijftien (23 procent) die eind vorig jaar zo'n plan niet hadden. In de plannen die wel waren ingeleverd bij het Agentschap stond in de helft van de gevallen niet wat aanbieders doen bij calamiteiten als grootschalige uitval van stroom, hard- en/of software. De kwaliteit van meer dan een derde van de continuïteitsplannen ligt onder het gewenste niveau. Boetes zijn nog niet uitgedeeld, in de toekomst komen die er wel.

Het Agentschap meldt verder dat wifi, draadloos internet, het niet altijd doet. Organisaties die kritische bedrijfsprocessen baseren op draadloos internet, lopen risico's. Het agentschap waarschuwt onder meer de gemeente Amsterdam en de haven van Rotterdam daarvoor. In Amsterdam ging het om de aansturing van de toekomstige Noord-Zuidlijn (de treinen rijden zonder machinisten) en in Rotterdam om containeroverslag. Ook de gemeente Groningen kreeg een advies toen die draadloze camera's wilde installeren in huizen van hulpbehoevende ouderen: deze vorm van zorg is privacygevoelig én storingsgevoelig.

Het Agentschap openbaarde ook een apart verslag over de troonswisseling op 30 april. Met dertig camerawagens van binnen- en buitenlandse omroepen, 750.000 bezoekers en een serie vorsten en hoogwaardigheidsbekleders die beveiligd moesten worden, was het nooit eerder in een piepklein stukje Nederland (op en rond de Dam) zo druk in de ether. Om die drukte op te vangen, reserveerde het Agentschap onder meer extra frequentieruimte en zetten mobiele telecommaatschappijen extra capaciteit in. Telefoons, beveiligingsapparatuur en videoverbindingen functioneerden goed, brandweer en politie bleven bereikbaar, aldus het Agentschap.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden