Netwerken om duurzaam zaken te doen

Juist jonge ondernemers moeten nadenken over duurzaamheid, vindt Maarten Kruizinga van adviesbureau Hevolution. Het bureau organiseert vandaag een bijeenkomst in Eindhoven waarop ondernemers met elkaar ideeën kunnen uitwisselen.

1

Waarom moeten juist jeugdige ondernemers gaan praten over duurzaamheid?

„Voor de oudere generaties is het toch net wat minder belangrijk. De jonge generatie kan niet meer om duurzaamheid heen. Alleen leeft duurzaam ondernemen nog niet echt bij jonge ondernemers vanwege het geitewollensokken-imago.”

2

Duurzaamheid is toch juist hip met groene auto’s, biologisch eten en duurzame kleding?

„Ja en nee. Het is actueel, maar dat werkt soms nadelig. Zodra iemand duurzaamheid noemt, beginnen jongeren te zuchten. ’Daar heb je hen weer met hun broeikaseffect’. De bezoekers die vandaag komen, zijn vooral afkomstig uit de bouw- en vastgoedsector. Er wordt maar weinig duurzaam gebouwd, omdat het een flinke investering is, die zich bijna niet terugbetaalt. Gemeenten bouwen heel weinig duurzame gebouwen, omdat dat erg duur is en zij moeten het doen met maatschappelijk geld. Zelfs de bedrijven die wel willen, hebben vaak niet echt een concrete invulling.”

3

Wat gaan jullie daaraan doen?

„De bedoeling is om in gesprek te raken en te netwerken. We willen niet een paar plannen erdoor drukken, het moet vooral leuk zijn.”

4

Wordt het dan wel een relevante bijeenkomst, als het vooral leuk moet zijn?

„Jazeker, maar er hoeven niet meteen concrete afspraken gemaakt te worden. Het is de bedoeling dat de jonge ondernemers met elkaar in gesprek raken en ideeën uitwisselen. Er komen zo’n zestig jonge mensen van onder andere ontwikkelingsbedrijven, gemeenten en makelaars. Zij horen nog niet tot het old boys’ network en hebben normaal weinig mogelijkheden dit soort ideeën te bespreken. Dat is wel belangrijk, want de meeste bedrijven zijn met duurzaamheid bezig, maar weten ook niet precies wat ze zullen doen.”

5

Wat hopen jullie wezenlijk te veranderen in de bouwsector? Een spaarlamp aanschaffen is ook goed voor het milieu.

„Duurzaam bouwen is al veel minder ingewikkeld. Vroeger werd eerst een nieuw kantoor gebouwd en daarna dachten de ondernemers pas aan duurzaamheid. Het wordt gewoonte om vooraf de ambities scherp te stellen. Voordat de bouw begint, kan de opdrachtgever al zeggen: ik wil zoveel energie verbruiken en zoveel bouwafval hebben. Architecten kunnen dan een gebouw ontwikkelen op die eisen. Het gaat echt verder dan een paar spaarlampen, al kun je natuurlijk ook veel besparen op bedrijfsprocessen. Dubbelzijdig printen bijvoorbeeld. Duurzaamheid moet bij mensen tussen de oren gaan zitten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden