Weblog

Netwerkbedrijf Liander twijfelt aan m'n meterstand

Een ouderwetse maar heel degelijke meter, die ik niet kwijt wil. Beeld
Een ouderwetse maar heel degelijke meter, die ik niet kwijt wil.

Ja hoor, je kon de klok erop gelijk zetten. Paar dagen geleden kwam de jaarlijkse werkstudent langs om de stand van mijn gas- en elektrameters te noteren, en vandaag viel er een brief in de bus van Liander. Of ik de standen nog eens aan het netwerkbedrijf wilde doorgeven.

Vincent Dekker

Liander had sterk de indruk dat er iets niet kon kloppen met de stand die de werkstudent in zijn computer had ingevoerd. Nou heb ik die meteropnemer nog gezegd dat ik sinds drie maanden zonnepanelen op mijn dak heb, maar daar had hij in zijn computertje geen vakje voor. Dat zou vanzelf wel goedkomen, gokte hij. Ik gokte van niet.

Nou was mijn gok eerlijk gezegd geen gok. Ik had voorkennis. In mei heb ik op aanraden van van Wijwillenzon mijn netwerkbedrijf, Liander dus, gebeld en gemeld dat ik zonnepanelen op mijn dak had gekregen. Dat vonden ze geen interessante informatie. Ik moest het echter wel even aan energieleverancier Eneco melden, was het advies. Daar vonden ze het ook geen belangwekkend nieuws.

Kortom, vanaf dat moment wist ik al: zodra de meteropnemer langs komt, krijg ik vragen over mijn meterstanden.

Vandaag meteen maar even op de brief gereageerd. Per telefoon, zodat ik een mens van vlees en bloed nog eens kon uitleggen dat ik zonnepanelen heb. Dat hielp. Ik kreeg bij het doorgeven van de meterstanden meteen een ander telefoonnummer waar ik mijn zonnepanelen kon 'aanmelden'. En daar werd het keurig alsnog geregistreerd. Want inderdaad, het stond al even keurig nog nergens genoteerd.

De behulpzame Liander-medewerker maakte me er meteen ook op attent dat ik nog een ouderwetse draaischijfmeter heb die nooit is ontworpen om ook teruggeleverde stroom te meten. "Dus kunnen wij niet garanderen dat die meter het juiste teruggeleverde aantal kilowattuur meldt. Wij raden u aan om de meter te vervangen door een moderne digitale meter."

Ik heb Liander maar snel uit de droom geholpen. Ik ben zeer tevreden met mijn draaischijfmeter. Hij loopt keurig terug. Mijn installateur had me ook aangeraden deze meter te houden.
Waarom Liander mij graag een digitale meter laat gebruiken, weet ik niet. Maar ik gok erop dat het iets te maken heeft met automatisch uitlezen en, later, automatisch uitschakelen bij achterstallige betaling. Hoeft van mij niet.

Reactie op reacties
(tot 16 augustus 2011 15.30 uur)
@GP: een van de nadelen van de slimme meters is ook dat de invoering ervan 1000 euro per huishouden gaat kosten. Da's ruim 6,5 miljard voor heel Nederland. Als je bedenkt wat je met dat geld aan groene energie-onderzoek en -ontwikkeling kunt doen, word je een beetje boos dat de Nederlandse overheid die miljarden gewoon weggeeft aan de leveranciers van kastjes en de grote energiemaatschappijen.

@Sivonay: mijn draaischijfmeter blijkt het in de praktijk 100 procent eens te zijn met mijn digitale Chint-omvormer als het om de geleverde hoeveelheid kWh's gaat. Dus denk ik inderdaad dat de nauwkeurigheid van draaischijfmeters wel goed zit.

@gmourits: inderdaad kunnen digitale meters ook de netvervuiling veroorzaakt door magnetrons, goedkope led-lampen e.d. meten. Daar brengen de energiemaatschappijen nog niets extra's voor in rekening, maar dat zou zomaar kunnen veranderen als (bijna) iedereen een digitale meter in huis heeft.

@weidevogel en polderjongen: inderdaad loopt zo'n Ferrarismeter als ik heb gewoon terug. Salderen gaat zo volkomen automatisch. Wel zo makkelijk voor iedereen. Omdat ik zelf wil weten hoeveel ik gebruik en opwek heb ik er een oude Ferrarismeter bijgekocht die registreert hoeveel kWh er van mijn omvormer naar mijn meterkast gaat. Eigenlijk is die niet nodig, omdat ook de omvormer dat meldt. Maar die heeft bij mij last gehad van storinkjes waardoor de totaalstand telkens terugsprong naar nul. Dat euvel lijkt inmiddels overigens verholpen. Spoedig meer daarover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden