Netwerk streeft naar rechtvaardig belastingsysteem

(Novum) - Een speciaal netwerk wil het internationale ondernemingen die Nederland zien als belastingparadijs lastig maken. Tax Justice NL vormt een netwerk van maatschappelijke organisaties, waaronder Oxfam Novib en Fairfood. Het zet zich in voor een 'rechtvaardig en eerlijk' belastingsysteem dat bijdraagt aan internationale ontwikkeling.

Volgens het netwerk heeft de globalisering ertoe geleid dat kapitaal steeds makkelijker over de hele wereld verplaatst kan worden. "Banken en multinationals profiteren hier maximaal van en gaan op zoek naar steeds hogere winsten en lagere belastingtarieven", meldt Tax Justice NL. Ontwikkelingslanden lijden volgens het netwerk onder het 'weglekken van vermogens van rijke individuen en winsten van bedrijven naar belastingparadijzen'.

Nederland is een belastingparadijs, zegt de Stichting Onderzoek Multinationale Onderneming (Somo). Somo is een van de initiatiefnemers van het netwerk. In november vorig jaar concludeerde de stichting in een onderzoek dat buitenlandse bedrijven van de gunstige belastingregels in Nederland gebruik maken en zo belasting ontwijken in het land van herkomst.

Nederland zou bedrijven opzettelijk manieren aanreiken om de belastingen op rentebetalingen en royalties. "Een buitenlands bedrijf vestigt bijvoorbeeld zijn hoofdkantoor in Nederland, terwijl de activiteiten in Indonesië plaatsvinden. Door de regeling in Nederland krijgt het bedrijf dan korting op de bronbelasting die het in Indonesië zou moeten betalen", legt Somo-onderzoeker Michiel van Dijk uit.

"Ook ontwikkelingslanden lopen daardoor belastinginkomsten mis", zegt Van Dijk. Volgens de onderzoeker lopen van alle buitenlandse directe investering wereldwijd 13 procent via Nederland. Er gaat volgens Van Dijk 4600 miljard euro om bij de transacties van ongeveer tienduizend buitenlandse bedrijven. Driekwart van deze bedrijven zijn volgens Van Dijk 'trustbedrijven die in Nederland alleen maar een brievenbus hebben'.

"Deze bedrijven betalen in Nederland 1,5 miljard euro aan belasting. Dat betekent dat andere landen, waaronder ontwikkelingslanden, minstens 1,5 miljard euro aan inkomsten mislopen. Maar het is waarschijnlijk een veelvoud daarvan", zegt Van Dijk.

De oprichting van Tax Justice NL vindt donderdagmiddag om 17.15 uur plaats in de Ida Zaal aan de Juffrouw Idastraat in Den Haag. Na de oprichting vindt ook een publieksdebat met Tweede Kamerleden plaats. Tijdens dit debat discussiëren Kamerleden Paul Tang (PvdA), Jules Kortenhorst (CDA), Ewout Irrgang (SP) en Mart van de Ven (VVD) over de gevolgen van het Nederlandse belastingssysteem voor ontwikkelingslanden.

Tax Justice NL is een netwerk van zeven Nederlandse maatschappelijke organisaties: Oxfam Novib, Oikos, SOMO, Attac, Both Ends, Transnational Institute en Fairfood. Door de krachten te bundelen in een netwerk hopen de partnerorganisaties meer invloed uit te oefenen op de Nederlandse politiek en de publieke opinie in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden