Netwerk: India eist gestolen adoptiekind terug

De Indiase politie wil dat een adoptiekind, dat al zes jaar in Nederland is, teruggaat naar India voor een DNA-test. Het moet daarna worden herenigd met de biologische ouders. Het kind is volgens de Indiase autoriteiten in 1999 niet vrijwillig afgestaan door de ouders, maar ontvoerd, verkocht aan een kindertehuis en geadopteerd in Nederland.

Van onze verslaggeefster

Dat blijkt uit politierapporten en onderzoek in India waarover tv-programma ’Netwerk’ vanavond bericht. De adoptieouders ontvingen in februari dit jaar een brief van de Indiase autoriteiten met het verzoek hun kind terug te brengen. Volgens de politierapporten is gebleken dat de afstandsverklaring is vervalst en familieachtergronden zijn verzonnen. De biologische moeder is een rechtszaak begonnen om het kind terug te krijgen.

René Hoksbergen, oud-hoogleraar adoptie aan de Universiteit Utrecht, is op de hoogte van de uitzending en bevestigde gisteravond het bericht. Hoksbergen reist met regelmaat naar India en kent de adoptiepraktijk in het land.

„Dit is een afschuwelijk probleem want deze adoptieouders zijn geheel te goeder trouw geweest. De Indiase wetgeving is goed, maar de controle op naleving niet. De Nederlandse organisatie die hier heeft bemiddeld is niet wantrouwig genoeg geweest tegenover de bemiddelaars.”

Hoksbergen noemt het een ’tragisch incident’, maar sluit niet uit dat het vaker gebeurd dat adoptiekinderen op illegale manier naar Nederland komen. „Over het algemeen gebeurt adoptie hier zorgvuldig. Maar zolang het meer geld oplevert om kinderen in het buitenland te laten adopteren dan in het geboorteland, zal er druk zijn op mensen die geld boven het belang van kinderen stellen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden