'Netwerk allochtone ondernemers te beperkt'

DEN HAAG - Het gros van de allochtone ondernemers zal weinig opschieten met 'kansenzones'. Diploma's en vergunningen blijven noodzakelijk, het zal niet gemakkelijker worden om aan bedrijfskapitaal te komen. De meeste 'etnische ondernemers' zullen daardoor aangewezen blijven op de informele sector.

Die conclusie valt te lezen in het rapport 'Over grenzen, immigranten en de informele economie', een verkennend onderzoek in opdracht van minister Dijkstal (minderhedenbeleid). “Het aanwijzen van een gebied heeft weinig zin, als je niet tegemoet komt aan de behoeften van de ondernemers in kwestie”, zegt onderzoeker Jan Rath. Die behoeften bestaan doorgaans uit de mogelijkheid leningen te sluiten, betaalbare huisvesting en het transparanter maken van de bureaucratie.

Rath stuitte op het grote belang van het 'netwerk' van de ondernemer. “Via je netwerk kom je aan afzetkanalen, grondstoffen, personeel en informatie. Als je werkt met familiekapitaal, je personeel uit familiekring betrekt en vooral allochtone klanten hebt, is je netwerk erg beperkt. Dat is lastig als je iemand zoekt, die je even kan uitleggen wat 'precariobelasting' (pacht aan de gemeente) is.”

Een 'accountmanager' in de wijk kan veel goed werk doen, denkt Rath, maar hijzal een groot gat moeten vullen. Nederlandse ondernemers krijgen vaak al veel informatie via de branchevereniging of de bank. Allochtone ondernemers zijn daar zelden lid van, niet in de laatste plaats doordat zij als 'beunhazen' niet worden toegelaten. “Het dilemma is dat brancheverenigingen meestal de belangen van gevestigde ondernemers vertegenwoordigen, en die zitten niet te wachten op 'bricoleurs'.” Een Turkse bakkersvereniging heeft even bestaan, maar ging aan onderlinge ruzies ten onder.

Een voorbeeld om daar mee om te gaan, zijn de islamitische slagers. Die mogen tijdelijk zonder diploma's werken, onder voorwaarde dat ze een opleiding volgen. “Excessen moet je aanpakken, niet de hele groep.”

De kansenzones voorzien intussen niet in de behoefte aan goedkope leningen en huisvesting, waar aspirant-ondernemers behoefte aan hebben. “De vraag is of je daar als overheid echt in wilt investeren.”

Dat 'die buitenlanders maar wat doen en alles mogen', is een reële klacht, vindt Rath. “Maar dat betekent niet dat je die groepen links kunt laten liggen. Juist hier kunnen de brancheverenigingen een taak vervullen.” Zo gaat een gepensioneerde bakker voor de Nederlandse Bakkerijstichting de allochtone bakkers in Rotterdam af om advies te geven. “Dat wekt vertrouwen. En het is geen overbodige luxe in een stad waar dertig procent van de bakkers allochtoon is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden