'Nette exitstrategie uit euro ontbreekt'

Lord looft £250.000 uit voor noodplan

INTERVIEW | MAAIKE VEEN | LONDEN

Waar is de nooduitgang voor de euro? Een prijs van £250.000 (286.000 euro) moet de weg wijzen. De Britse zakenman Simon Wolfson looft deze beloning uit voor het beste plan voor een 'ordentelijke exitstrategie' als één of meerdere landen uit de euro stappen. Deadline: 31 januari, 2011.

Bent u een Britse euroscepticus die het liefst een einde aan de euro ziet komen?
"Ik heb het nooit een goed idee gevonden dat Groot-Brittannië in de euro zou stappen, maar ik wil niet dat de euro ten einde komt. Dat zou leiden tot enorme chaos en financiële gevaren. Niet alleen voor Europa."

Waarom dan deze prijs?
"Er wordt een hoop gesproken over de mogelijkheid dat landen uit de euro kunnen stappen, maar het baart mij enorme zorgen dat er erg weinig wordt nagedacht over exitstrategieën. Er is een intellectueel vacuüm. Niemand vraagt zich af wat er moet gebeuren als een land uit de euro stapt."

Hoe groot acht u de kans dat sommige landen de euro moeten verlaten?
"Ik wil niet speculeren over de kans, maar ik weet dat die mogelijkheid bestaat. Ook al denk je dat een schip niet gaat zinken, betekent dat nog niet dat je geen reddingsplan hebt. Als een exit op een slechte manier plaatsvindt, draagt een hele generatie daarvan de pijnlijke gevolgen."

Wat is het grootste probleem dat opgelost moet worden?
"De impact die het heeft op miljoenen mensen. Stel je woont in Griekenland en het land stapt uit de euro. Je loont wordt betaald in een gedevalueerde drachme, maar je hypotheek is nog steeds in euro's. Dan kun je je huis niet meer veroorloven. De hypotheek zou ook omgezet kunnen worden in de nieuwe drachme, maar dan heeft de bank een groot probleem. Zulke gevolgen moeten goed doordacht worden."

Simon Wolfson (43) is sinds 2001 de bestuursvoorzitter van de Britse beursgenoteerde kleding- en meubelretailer Next Group en sinds 2010 lid van het Hogerhuis als lord Wolfson of Aspley Guise. Hij is een vooraanstaand lid van de Conservatieven. In 2005 steunde hij David Camerons campagne voor het leiderschap van de partij financieel.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden