Netneutraliteit: voorrang op internet inzet van discussie

Eurocommissaris Neelie Kroes (foto) stelt dat met haar voorstel het principe van netneutraliteit nog steeds gewaarborgd is. Beeld EPA
Eurocommissaris Neelie Kroes (foto) stelt dat met haar voorstel het principe van netneutraliteit nog steeds gewaarborgd is.Beeld EPA

De Nederlandse internetkabel is nu nog een plek van gelijke behandeling. Of er nou dataverkeer van de online-videodienst Netflix overheen zoeft, of van diens concurrent: internetproviders mogen de één geen voorrang geven op de ander.

Kristel van Teeffelen

Aan dat gelijkheidsbeginsel komt mogelijk een eind, waarschuwen verschillende organisaties. Het Europees Parlement stemt vandaag over een pakket maatregelen die uitzonderingen gaan toestaan. Het blokkeren van bepaalde websites mag niet, maar providers zouden 'speciale diensten' wel met voorrang mogen doorgeven op de internetkabels. Daarmee moet de ontwikkeling van kwaliteitsdiensten op internet gestimuleerd worden.

Wat betekent het in de praktijk? Om een voorbeeld te geven: Google kan providers betalen om hun videodienst YouTube in hoge kwaliteit bij de klanten af te leveren. Of providers die van Netflix geld vragen, als dat bedrijf wil dat de films kunnen rekenen op een goede doorgifte. Iets wat in de Verenigde Staten al gebeurt.

Netneutraliteit
Nederland is naast Chili, en sinds vorige week Brazilië, een van de weinige landen ter wereld die dergelijke voorkeursbehandelingen willen voorkomen. In Nederland is de zogenoemde netneutraliteit in de wet geregeld. Dat gebeurde in 2012 toen de Tweede Kamer wilde voorkomen dat KPN extra geld zou gaan rekenen voor het gebruik van online-beldiensten als Skype.

Eurocommissaris Neelie Kroes stelt dat met haar voorstel het principe van netneutraliteit nog steeds gewaarborgd is. Maar Bits of Freedom denkt daar anders over. De organisatie die opkomt voor online-burgerrechten vindt dat de term 'speciale dienst' veel te ruim geïnterpreteerd kan worden.

Het gevolg is dat geld de machtsfactor zal worden. Een klein bedrijf dat de concurrentie met YouTube aan wil gaan, maar die de providers niet kan betalen voor een voorkeursbehandeling, moet het doen met een lagere kwaliteit video's.

Principiële grens
Daarnaast gaat de consument mogelijk meer betalen om van diensten gebruik te kunnen maken, stelt Bits of Freedom. Stel dat Netflix een goede doorgeefkwaliteit bij de provider moet kopen, dan is de kans groot dat die kosten worden doorberekend aan de gebruiker.

Volgens John Knieriem, directeur van het hostingbedrijf Intermax, wordt met de afschaffing van de gelijke behandeling van internetverkeer bovendien een principiële grens overgegaan. "Het internet is nu een vrije open ruimte, waar de consument zelf kiest van welke dienst hij gebruikmaakt. Als voorrang op de internetkabel straks te koop is, is dat definitief voorbij", stelt hij.

Of het zover zal komen en het Europees Parlement vandaag instemt met de plannen van Kroes, laat zich moeilijk voorspellen. Het parlement is verdeeld over de kwestie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden