Netneutraliteit gesneuveld in de VS

Donderdag werd gedemonstreerd voor het gebouw van de Amerikaanse toezichthouder FCC in Washington. Die stemden voor het opheffen van de netneutraliteit. Beeld AFP

De Amerikaanse toezichthouder trekt de onder Obama ingestelde netneutraliteit in. Stemming over het onderwerp liep vertraging op door protesten. Providers in Amerika mogen nu onderscheid maken tussen gebruikers en diensten. Er zijn geen gevolgen voor Nederlandse internetters.

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) trekt de regelgeving in die zogenoemde netneutraliteit moest garanderen. Die zorgt dat alle internetgebruikers- en bedrijven hetzelfde behandeld worden door internetaanbieders. Zonder die neutraliteit kunnen aanbieders naar eigen goeddunken sites blokkeren of vertragen. De neutraliteit werd in 2015 nog door dezelfde toezichthouder gegarandeerd.

Het stemmen liep donderdag enige vertraging op. De zaal moest om onduidelijke reden worden ontruimd, waarna agenten met honden de ruimte doorzochten. Na ongeveer tien minuten kon de zitting worden hervat. Ook buiten het gebouw was het onrustig. Daar riepen betogers op tot het vertrek van FCC-voorzitter Ajit Pai. Hij vindt dat de neutraliteitsregels een remmende werking hebben op innovatie en concurrentie tussen providers. De commissie, bestaande uit drie Republikeinen en twee Democraten, stemde zoals verwacht met drie tegen twee langs partijlijnen. 

Google en Netflix

Voorstanders van netneutraliteit, waaronder ook internetgiganten zoals Google en Netflix, hadden van tevoren al aangekondigd het opheffen ervan niet te accepteren. Ze willen het besluit aanvechten voor de rechter. Voor Nederlandse consumenten heeft het besluit van de FCC geen gevolgen.

Maar ook kleine internetondernemingen verklaarden zich tegen het voornemen van de FCC om de neutraliteit op het internet op te heffen. Als breedbandaanbieders kunnen schipperen met het internet, zijn zij de dupe. Online discriminatie fnuikt innovatie, vinden zij. Zonder regels voor een neutraal internet kunnen breedbandaanbieders extra geld vragen voor een snelle verbinding. Kleine bedrijven die minder te besteden hebben, delven daardoor het onderspit. 

Lees hier meer over de discussie over netneutraliteit in de VS: 'Trump morrelt aan normen internet'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden