Netneutraliteit blijft gewaarborgd

Nelie Kroes Beeld AFP
Nelie KroesBeeld AFP

De Nederlandse internetkabel blijft een plek van gelijke behandeling. Het Europees Parlement stemde zojuist voor een amendement van onder meer de liberale fractie die de netneutraliteit sterker beschermt dan het oorspronkelijk plan van de Europese Commissie.

Kristel van Teeffelen

Dat is 'bijzonder goed nieuws' voor de Nederlandse internetter, reageert Bits of Freedom, de organisatie die opkomt voor online burgerrechten. Of er nou dataverkeer van de online-videodienst Netflix overheen zoeft, of van diens concurrent: internetproviders mogen de één geen voorrang geven op de ander.

Critici vreesden dat het plan van Eurocommissaris Neelie Kroes zou zorgen voor ongelijke behandeling. Het blokkeren van bepaalde websites zou niet mogen, maar providers zouden 'speciale diensten' wel met voorrang mogen doorgeven op de internetkabels. Om een voorbeeld te geven wat dat betekent: Google zou providers betalen om hun videodienst YouTube in hoge kwaliteit bij de klanten af te leveren. Of providers die van Netflix geld vragen, als dat bedrijf wil dat de films kunnen rekenen op een goede doorgifte. Iets wat in de Verenigde Staten al gebeurt.

Nederland is naast Chili, en sinds vorige week Brazilië, een van de weinige landen ter wereld die dergelijke voorkeursbehandelingen willen voorkomen. In Nederland is de zogenoemde netneutraliteit in de wet geregeld. Dat gebeurde in 2012 toen de Tweede Kamer wilde voorkomen dat KPN extra geld zou gaan rekenen voor het gebruik van online-beldiensten als Skype.

Eurocommissaris Neelie Kroes vond dat met haar voorstel het principe van netneutraliteit nog steeds gewaarborgd was. Maar Bits of Freedom dacht daar anders over. De term 'speciale dienst' zou veel te ruim geïnterpreteerd kunnen worden.

Het gevolg is dat geld de machtsfactor zou worden. Een klein bedrijf dat de concurrentie met YouTube aan wil gaan, maar die de providers niet kan betalen voor een voorkeursbehandeling, moet het doen met een lagere kwaliteit video's.

Daarnaast zou de consument mogelijk meer gaan betalen om van diensten gebruik te kunnen maken, stelt Bits of Freedom. Stel dat Netflix een goede doorgeefkwaliteit bij de provider moet kopen, dan is de kans groot dat die kosten worden doorberekend aan de gebruiker.

Zover komt het dus niet. Het amendement van onder meer de liberale fractie in het Europees Parlement, waar de VVD en D66 inzitten, stelt dat er door provider 'geen onderscheid' gemaakt mag worden 'tussen vergelijkbare diensten en applicaties'. Daarmee lijken de Europese regels op die in Nederland en dat bekent dat het gelijkheidsbeginsel op de internetkabel behouden blijft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden